Oprema za preduzetnice (VIDEO)

UŽICE, ČAJETINA, PRIBOJ – Njih 22 žene iz Užica, Čajetine i Priboja dobile su vrednu opremu koja će im pomoći da započnu biznis u okviru projekta “Poslovi, mogućnost, preduzeća, podrška”. One se uglavnom bave poljoprivredom i proizvodnjom prirodnih, organskih proizvoda, ali oprema je otišla i kod poslastičarke i jedne pčelarke.

Kroz projekat koji sprovodi Ženski centar Užice, mnoge nezaposlene žene dobile su opremu koja će im pomoći da započnu ili nastave sopstveni biznis. Jedna od njih je Milena Filipović koja se bavi pčelarstvom.

Preduzetnice
Foto: ZooMUE

„Imala sam stresnih porodi;nih situacija kada mi je imunitet oslabio, a onda sam odlučila da se upustim u pčelarstvo kako bih podigla imunitet. Ubro sam zavoella taj posao“, kaže pčelarka Milena Filipović.

Milena svaki dan nauči nešto novo o pčelama, a svoje znanje voli da prenosi i na druge.

„Ljudi imaju averziju kada čuju da je žena pčelar. Međutim, ja se ne plašim pčela. Ljudima često smetaju pčele, a ne znaju da kad bi nestalo pčela nestalo bi i života na Zemlji“, dodaje Filipović.

Vredna oprema otišla je i u ruke Suzane Sunajko, koja se bavi organskom proizvodnjom.

„Počeli smo preradu voća, pravimo sokove, marmelade i ceo slatki program“, kaže proizvođač organskih proizvoda Suzana Sunajko.

Organska proizvodnja prethodnih godina je veoma popularna, a od Suzane najviše traže prirodne sokove bez šećera.

„Najveća potražnja je za sokovima od maline. Imam i drugo voće, ali najviše se traži malina. To su sokovi bez šećera i konzervanasa, pasterizovani“, dodaje Sunajko.

Cilj projekta koji sprovodi Ženski centar je da teško zapošljive žene unaprede svoje veštine i znanja kako bi se lakše uključile u tržište rada.

„U Užicu, Čajetini i Priboju je 22 žene dobilo vrednu opremu uglavnom za preradu voća i aktivnosti u poljoprivredi“, kaže Rada Gujaničić iz Ženskog centra Užice.

Ženski centar Užice želi da podigne svest  o značaju aktivnog uključivanja ugroženih grupa žena u svakodnevne aktivnosti.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.