Opasnost od požara zbog visokih temperatura

UŽICE-Iz Gradske uprve za inspekcijske poslove i komunalnu policiju  upozoravaju građane  na povećanu opasnost od šumskih požara usled ekstremno visokih temperatura.

 

Da bi sprečili nastanak požara potrebno je  imati u vidu sledeće:

  • Strogo je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom, posebno u blizini šume ili na površinama pokrivenim korovom, kao i paljenje organske materije u njivama, voćnjacima, malinjacima, kao i paljenje smeća i dr.
  • Turisti, sakupljači šumskih plodova, lovci, drvoseče i ostala lica koja borave u šumama ili u blizini šuma moraju biti posebno oprezni i ne smeju bacati pikavce na tlo pre prethodnog gašenja vodom, ukoliko pale roštilj moraju koristi za to namenjena mesta i ne smeju ih napuštati dok se ne uvere da je vatra potpuno ugašena i da nema žara.
  • Radne mašine-motokultivatori, motorne testere i drugo, koje se koriste za rad u šumama, trebalo bi da imaju specijalnu zaštitu na auspusima, koja štiti od varničenja
  • Potrebno je održavati komunalni red, ne bacati otpatke u šumu, jer dosta materijala u komunalnom otpadu (staklo, folija, celofan) može prelamanjem sunčevih zraka izazvati požar
  • Posebnu pažnju obratiti da se nakon seče drveća obavezno uspostavi šumski red. Ne ostavljati granje i sitni šumski otpad rasut, već ga treba sakupiti, a ako ne postoji mogućnost da se iznese iz šume treba ga složiti na jednu gomilu tako da sitniji delovi budu pri dnu, a krupniji pri vrhu.

U narednom periodu biće pojačano prisustvo nadležnih službi na terenu i biće izricane oštre mere prema građanima koji se neodgovorno ponašaju,saopšteno je iz Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju.

 

Podelite

Facebook
Twitter

You may also like...