Patriotski kamp ove godine sportsko-rekreativni (VIDEO)

ZLATIBOR – Omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru koji je prošle godine naišao na osudu javnosti, jer su se deca obučavala na igračkama oružja, a potom ga policija i zatvorila, ove godine se odvija nesmetano. Reč je, tvrde organizatori, što je ove godine sportsko-rekreativni.

Zlatibor, ista meta, isto odstojanje, ali drugačiji kamp. Ove godine pod nazivom sportsko-rekreativno-edukativni,  Organizator pojedinac, predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i roditelji dece. Vojni elementi svedeni na minimum, a ni reči, tvrde, od replika oruzja.

„Ni u prošlom kampu, a ni u ovom, nije bilo nikakvog oružja, a niti replika. Nema vojne odeće, deca nose ono što im je prikladno, modne detalje, vojne pantalone. Ovo je opuštajući, relaksirajući kamp, gde deca uživaju u prirodi, maknu se od kompjutra i sa ulice, uživaju u Zlatiboru“, priča organizator, predsednika Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić.

Tridesetčetvoro dece od 13 do 26 godina koja borave u kampu vežbaju snagu, kondiciju, ronjenje, alpinizam, kretanje u prirodi, timske sportove, borilače veštine, planinarenje i samodbranu.

„Ostavlja jedan fiziološki uticaj na decu na zdravom vazduhu i sociološki zbog timskog rada i pomaganja onima koji su manje spretni“, kaže jedan od instruktora, oficir specijalnih jedinica u penziji Milan Vukelić.

Instruktori su profesori fizičkog vaspitanja, planinari, radio amateri osobe specijalizovane za ronjenje ili pružanje prve pomoći i vojni veterani.

Kamp na Zlatiboru je, tvrde organizatori, prijavljen po zakonu i svakodnevno se podnosi izveštaj policiji.

You may also like...