Omaž Đorđu Pilčeviću (VIDEO)

UŽICE-Istorijski arhiv Užice predstavio je knjigu „Major Kol, građanin Kolić“ Đorđa Pilčevića, novinara, publiciste i istoriografa,objavljenu posthumno koja je ujedno i omaž Pilčeviću koji je bio i dugogodišnji saradnik užičkog Arhiva.

Đrođe Pilčevićpoznati užički novinar i publicista (1938.-2017.) rođen je u selu Kruščica kod Arilja.

Novinarsku karijeru je započeo u užičkom nedeljniku Vesti. Bio je dopisnik Politike od 1979. do 1989. godine, potom i dopisnik Borbe do 1997. godine, kada je otišao u penziju, ali nije prestao da piše.

Tokom svog publicističkog rada bavio se temama iz Drugog svetskog rata, posleratnim događajima i događajima iz nedavne prošlosti užičkog kraja, nudio nove činjenice i insterpretacije tih događaja, što je povremeno izazivalo javne polemike. Bio je veoma posvećen publicistici, svakodnevno je pisao i bio aktivan do poslednjeg dana i, kao jedan najaktivnijih istraživača, zadužio je užički kraj svojim istoriografskim delom.

„Knjiga „Major Kol,građanin Kolić“ je istorijski roman o nemačkom obaveštajcu,koji je srpskog porekla i koji je tokom Drgugog svetskog rata boravio na teritoriji užičkog okruga i istočne Bosne i ostavio značajna svedočanstva o svom radu.Pilčević je idući tim tragom došao do podataka i o njegovom učešću u ratnim zločinima,zbog čega je posle rata uhapšen i procesuiran.Pilčevića je zainteresovala ta priča i rešio je da napiše istorijski roman,koji je sada Zoran jeremić priredio za štampu“ ,priča Aleksandar Savić iz Istorijskog arhiva.

Novinar Zoran Žeravčić je istakao da je ovo prvi Pilčevićev roman koji objavljen i to posthumno.

„Roman govori o ratnim godinama i obaveštajnom radu Hansa Kola i pruža mnogo podataka koje istoričari mogu da iskoriste da bi se istorija Drugog svetskog rata malo bolje osvetlila“ ,kaže Žeravčić.

Đorđeva supruga Miljka Pilčević naglasila je da je on bio istinski zaljubljenik u novinarstvo.

„Takođe imao želju da istine koje nisu mogle stati u novinske članke ili feljtone prenese u svet publicistike.Tako je nastao i roman o špijunu Ivanu Koliću ,odnosno Hansu Kolu“ ,priča Miljka.

Đorđe Pilčević je tekstove objavljivao u pedesetak časopisa, a duže od četiri decenije se bavio publicistikom. Objavio je više od dvadeset feljtona o užičkom kraju u Vestima, Večernjim novostima, Frontu, Našim krilima, Borbi, Četvrtom julu, Polimlju, Politici Ekspres, Zlatarskim novostima, kao i nekoliko monografija.You may also like...