Olimpijsko srce za košarkašice (VIDEO)

ZLATIBOR-Na Zlatiboru u okviru akcije“ Olimpijsko srce“ borave košarkašice Marija Tonković Pavićević,koja je sa reprezentacijom Jugoslavije 1980. na Olimpijadi u Moskvi osvojila bronzanu medalju i reprezentativka Ljiljana Stanojević Marković.

„Olimpijsko srce“ je projekat Olimpijskog komiteta i Specijalne bolnica „Čigota“ na Zlatiboru, koji zaslužnim olimpijcima i sportistima obezbeđuju besplatan smeštaj i desetodnevnu rehabilitaciju.Za tri godine trajanja projekta nastalog između dve olimpijade,  „Čigota“ će ugostiti više od sedamdeset zaslužnih sportista.

„Zahvaljujem se Olimpijskom komitetu što nam je omogućio ovakav odmor.Dolazila sam i ranije na Zlatibor,ali nisam znala šta sve Čigota nudi.Obnovila sam povredu ramena pa sam imala i medicinske tretmane i terapiju.Osoblje je izuzetno ljubazno,uslovi odlični,tako da ću sigurno doći i naredne godine“ ,priča Tonkovićeva.

„Jako je bitno da nismo zaboravljeni,odnosno da neko vrednuje naše rezultate koje smo postigli za našu zemlju.Ja sam oduševljena akcijom i hvala im na tome.Za mene je boravak u Čigoti otkrovenje i moraću da ponovim.Sve je fantastično i za Čigotu 10 plus ocena “ ,ističe Stanojevićeva.

Marija Tonković se posle igračke karijere bila profesor fizičke kulture ,a hobi joj je slikanje.Praveći paralelu između prošlog i sadašnjeg vremena kaže da je ona velika.

„Sve je pre bilo mnogo skromnije.Nije bilo dočeka posle osvajanja medalja i proslava kao što je to danas.Drago mi je što sportisti danas imaju bolje uslove .Posebno bih istakla značaj nacionalnih penzija za sve nas“ ,naglašava Tonković.

Proslavljena košarkašica Ljiljana Stanojević, nosilac nacionalnog priznanja posle dugogodišnje sportske karijere posvetila je svoj život pomaganju autističnoj deci. Osmislila je program, jedinstven u svetu kojim se deci sa autizmom, Daunovim sindromom i poteškoćama u kretanju i razvoju pomaže specijalnim motoričkim vežbama.Za proteklih osam godina, od kada je patentirala „lisko terapiju“ u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije, njen program pomogao je najmanje stotini mališana.Kako ova bivša reperzentativka sa diplomama Pravnog fakulteta i Sportske akademije kaže, u smanjenju agresije bez lekova kod autistične dece učinak je stoprocentan. Terapije se finansiraju kroz projekte, te da su za decu i roditelje besplatne.

You may also like...