„Odumiranje međeda“ prva premijera u 2015. godini (video)

UŽICE – Na sceni užičkog Narodnog pozorišta u sredu, 25. februara, u 20 časova, premijerno će biti izvedena predstava „Odumiranje međeda“.

odumiranje medjeda1Rađena po motivima Branka Ćopića, a u režiji Nemanje Rankovića, predstava čija je radnja smeštena u užička brda 70-ih godina prošlog veka, prva je premijera u novoj godini. Direktor pozorišta, Zoran Stamatović, rekao je da je postojala potreba da se uradi jedna komedija.
„Mi smo imali tri zadatka, a to je da stavimo domaćeg pisca na repertoar, da taj pisac bude autor neke forme koja nedostaje našem pozorištu, a to je komedija. Treći zadatak je bio da to uradimo sa ograničenim sredstvima. Sa velikim ambicijama, malim budžetom, i željom da obeležimo jubilej sto godina od rođenja Branka Ćopića, odlučili smo se za ‘Odumiranje međeda’“, istakao je Zoran Stamatović.

Nemanja Ranković, reditelj predstave, ispričao je da je tek radeći na njegovom štivu, shvatio da Branko Ćopić nije pisac za decu.
„Posle zadatka koji sam dobio, krenuo sam malo ozbiljnije da se bavim istraživanjem lika i dela Branka Ćopića. Tada sam shvatio da je Branko Ćopić bio zapravo nepopravljivi idealista, koji je zbog ova dva medveda, koja su postala koncept same predstave, izvršio samoubistvo“, rekao je Ranković koji predstavu objašnjava kroz plakat.

„Plakat na neki način predstavlja samu predstavu i govori o sistemu koji opstaje uprkos svemu zahvaljujući međedima. Dakle, priča o tome kako se kod nas ništa ne menja još od tada upravo leži u našoj želji da održimo sistem, bez obzira koliko kukali i pričali o mitu i korupciji. Nažalost, mi sami potkrepljujemo tu priču, jer nam je mentalitetski sklop da funkcionišemo tako“, izjavio je Ranković.
U „Odumiranju međeda“ igraju Momčilo Murić, Ivana Pavićević Lazić, Bojana Zečević, Biljana Zdravković, Slobodan Ljubičić, Vahidin Prelić, Svetislav jelisavčić i Nemanja Hadži Jovanović.
Premijera predstave je u sredu, a prva repriza u četvrtak 26. februara od 20 časova.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.