Odstreljena lisica i promašen vuk bilans lova na 40. Saboru lovaca (VIDEO)

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je održan jubilarni 40. Sabor lovaca Srbije. Centralni događaj bio je organizovani lov, koji se na kraju okončao jednom odstreljenom lisicom i nepreciznim hicem u vuka.

Većinu učesnika jubilarnog sabora lovaca na Zlatibor je privukla ista želja…

„Tu se radi o adrenalinu, koji je na visokom nivou uvek kada se organizuje lov na vuka. Svako od nas želi jedan takav trofej“, kaže Goran Šopalović iz Mačkata.

Lovci su ove godine, za razliku od nekih prethodnih, uspeli da lociraju vuka, ali je gost iz Ćuprije bio neprecizan prilikom pucanja. Osim vuka, mogućnost odstrela postojala je i za lisicu i šakala, a primenjeno je tzv „stezanje obruča“.

„Čeke su postavljene sredinom lovišta, a sa četiri strane su organizovani tzv. pogoni, koje čine lovci u neposrednoj potrazi za vukom. Tako postoji mogućnost da lovci na čekama primete vuka sa obe strane svog položaja“, rekao je Marko Pantović, jedan od članova lovačkog udruženja domaćina.

Iako je bilo odstrela vuka ove zime, smatra se da populacija ovog predatora na Zlatiboru nije ugrožena i da na prostoru lovišta obitava još desetak jedinki. Njihov značaj po lanac ishrane u lovištu je neprocenjiv.

„Svaki pravi lovac trebalo bi da razmišlja tako da nije poenta samo ustreliti životinju, već je važno to da se družimo. U redu je ako dođe do odstrela, dok god je on u nekom prihvatljivom obimu, dovoljno je ustreliti jednu jedinku. Vuka treba da ima svako lovište, jer je njegova uloga veoma važna. On lovi bolesne jedinke, koje nisu dobre za priplod. Mi zato postavljamo i hranilice za njih, time smanjujemo štetu po divljač. kao i eventualne napade na domaću stoku“, kaže predsednik Lovačkog udruženja Zlatibor, Milovan Knežević.

Na 40. Saboru lovaca na Zlatiboru odstreljena lisica, vuk promašen
Foto: ZooMUE

Svojevrsnu uvertiru pred odlazak u lov predstavljala su pucačka takmičenja na strelištu Zova, u disciplinama pokretna meta vuka, silueta srndaća, glineni golubovi i gađanje nepokretne kružne mete na 300 metara. Naravno, neizostavni su bili i lovački specijaliteti, poput gulaša, za koji svaki lovac ima svoje tajne pripreme.

„Gulaš svi znaju da pripremaju, ali uvek ima nijansi. Meso divljači ima poseban ukus, pa ono treba malo da odstoji u sirćetu. Ostalo se tiče začina, koji su važni nama lovcima. Oni daju neobičan ukus, a sve što je neobično, to je i lepo“, izjavio je Ivan Jovanetić, član zlatiborskog udruženja, ovom prilikom zadužen za pripremu lovačkog gulaša.

Ono što takođe može radovati zlatiborsko lovačko udruženje, ali i sve ljubitelje prirode, jeste činjenica da su prilikom lova, osim vuka i lisice, primećeni i brojni tragovi srne, zeca, divlje svinje, kao i nedavno naseljenih jelena.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.