Održano gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći

UŽICE – Pod sloganom “Sve što činimo, činimo od srca”, širom sveta obeležava se Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Ovaj dan i nedelju Crvenog krsta nizom aktivnosti obeležava i Crveni krst Užice. Gradskom takmičenju ekipa podmlatka i omladine Crvenog krsta Užice u pružanju prve pomoći prisustvovala je i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

“U mnogobrojnim sitaucijama pravovremeno ukazana prva pomoć spašava život i zato sam veoma ponosna na sve vas koji ste danas ovde. Najpre zbog činjenice da ste spremni da učite, radite timski i to znanje prenosite vršnjacima. Želim da se zahvalim svim volonterima, koji daju zaista nemerljiv doprinos zajednici i da još jednom naglasim da smo svi mi, vaši sugrađani, beskrajno ponosni što postojite i delujete uvek kada je to potrebno. Ponosni smo i na sve vaše rezulate koje postižete na takmičenjima sa kojih se vraćate sa najsjajnijim odličjima. Promocija humanih vrednosti, solidarnost i timski duh danas su nam potrebni više nego ikada, a ja sam sigurna da vrline koje vi nosite i širite moraju preovladati uprkos izazovima. Nadam se da ćete našim najmlađim sugrađanima upravo vi biti idoli i neko na koga će se ugledati”, istakla je gradonačelnica.

U Crvenom krstu Užice prva pomoć je dostigla veoma visok kvalitet o čemu svedoče brojni rezultati na takmičenjima i zainteresovanost građanstva za spoznavanje tehnika spasavanja. Obuka u pružanju prve pomoći za vozače, zaposlene, spasioce, odvija se u skladu sa evropskim doktrinama i standardima u ovoj oblasti, a vrše je licencirani instruktori i predavači sa dugogodišnjim iskustvom. Istovremeno dugi niz godina neguje se i takmičarska prva pomoć, koja je prerasla u sport koji se trenira kao i svaki drugi popularni sport.

Takmičenje u pružanju prve pomoći
Foto: grad Užice

Učenici osnovnih i srednjih škola polaznici su obuka, a stečeno znanje najpre prikazuju na gradskom takmičenju koje se tradicionalno organizuje u maju mesecu. U kategoriji podmladka učestvuju ekipe iz devet osnovnih škola na teritoriji grada Užica, koju instruktori Crvenog krsta više od dva meseca pripremaju u saradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja. Starija kategorija omladine, obuhvata najčešće srednjoškolski uzrast ali ne retko i starije takmičare koji žele da prikažu svoje veštine prve pomoći. Pobednik gradskog takmičenja, predstavlja Grad Užice na višim nivoima takmičenja.

Pored gradskog takmičenja u pružanju prve pomoći, u okviru programa obeležavanja nedelje Crvenog krsta u sardnji sa Gradom organizovana je obuka za montažu i podela autosedišta za bebe kao i podela paketa hrane i higijene socijalno ugroženom stanovništvu seoskih mesnih zajednica. U ponedeljak 15. maja biće održana tradicionalna akcija dobrovoljog davanja krvi u dvorištu Crvenog krsta od 11-15 sati, podela paketa za bebe rođene u nedelji Crvenog krsta i gradsko takmičenje u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.