Održani Čobanski dani u Kosjeriću (VIDEO)

KOSJERIĆ – Tradicionalna manifestacija “Čobanski dani” održana je ove godine po 42. put u Kosjeriću. Svih proteklih godina cilj organizatora je da promovišu narodno stvaralaštvo u njegovom izvornom obliku.

Najveći sabor srpskog stvaralaštva i običaja Zapadne Srbije, Čobanski dani, okupio je tokom tri dana nekoliko hiljada posetilaca. Uz bogat kulturno umertnički program, najaktraktivnija su bila sportska takmičenja, u onim disciplinama koje na brdu Grad kod Kosjerića nisu zaboravili.

“Vuča konopca je vrlo zanimljiva, skokovi.. Tu se odvajaju momci koji su malo sposobniji, neće tu doći obični momci i koji nisu sportisti i primer za ostale građane”, kaže Aleksandar Krajišnik, pobednik u nekoliko disciplina.

“Prvi put sam ovde i predivno je. Idem svuda i po regionu i Republici Srskoj i Bosni, ali ovde je predivno.

Vera Radovanović iz Zaglavka, pobednica je u pripremanju kolača. Po oceni žirija, njeni mafini sa malinama, brdarice sa orasima, baklava, bili su najbolji.

 “Znaju one i mogu da nađu na internet da nađu bolje nego mi, samo ako imaju volju. Za recept je lako, samo ako ćele da prave”, kaže Vera Radulović.

“Ja sam pravila pitu sa mlainama, To je starinski recept koji je dugo čuvan, još od moje bake. Imam tu mogućnost da umesto maline stavim višnju, jabuku,kajsiju..”,  kaže Milica Radulović, koja je osvojila drugo mesto u pripremanju kolača.

Manifestacija koja se bavi negovanjem, podsticanjem, unapređenjem i promocijom izvornog narodnog stvaralaštva, okupila je veliki broj posetilaca, ne samo iz Kosjerića, već i sa strane.

Da li je lepo vreme, da li je manifestacija poprimila duh veći u celoj našoj zemlji ili neki drugi razlog postoji, mi ne znamo. Ali dragon am je što dosta ljudi sa strane posećuje našu manifestaciju, što nas zovu, što se interesuju”, kaže predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić.

Uz brojne sadržaje, koji čine Čobanske dane, među najatraktivnijim bila je i već tradicionalna “Štraparijada”, odnosno, takmičenje vučnih konja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.