Održane Pesničke vatre zlatiborske

ZLATIBOR – Na pozornici Kulturnog centra  na Zlatiboru održane su 6. Pesničke vatre zlatiborske. Manifestacija koja je u prethodnim održavanjima slavila Ljermontova, Disa, Dantea, Bojića i Šekspira, Bertolta Brehta i Desanku Maksimović ovaj put je uprličena u čast dva velikana svetske i naše književnosti , koji su na put u nezaborav kročili u 18. veku, Johana Volfgana Getea i Vuka Stefanović Karadžića, saopšteno je iz TO Zlatibor.

U programu su učestvovali glumci Vjera Mujović, Feđa Stojanović i Slobodan Ljubičić, ali  i muzički umetnici Aleksandar Stamatović, Rade Radivojević i Ljubodrag Begović, kao i hor Osnovne škole Dimitrije Tucović iz Čajetine.

U čast velikog nemačkog umetnika izvođeni su odlomci iz njegovih dela “Jadi malog Vertera”, “Fausta” , pesma “Čežnja” kao i operska arija “Mafista”.

Pesničke vatre zlatiborske, foto: TO Zlatibor

Održavanjem ovogodišnje manifestacije obeležen je i jedan jubilej. Pre 30 godina TV serija „Vuk Karadžić“  je,  na preporuku Umberta Eka,  u Rimu osvojila Gran-pri Evrope, najveće priznanje u istoriji naše televizije, a Unesko je ovu seriju  uvrstio u riznicu kulturnih dobara Evrope i sveta. Scenarista ovog grandioznog dela je dobitnik ovogodišnje Povelje pesničkih vatri zlatiborskih.

Milovan Vitezović, pesnik, aforističar, romanopisac i dramski stvaralac, televizijski i filmski scenarista, profesor, sada i predsednik Udruženja književnika Srbije zbog svoje bolesti nije bio u mogućnosti da prisustvuje dodeli nagrade, ali je sve prisutne ljubitelje poezije na Zlatiboru pozdravio putem video-linka.

Pesničke vatre zlatiborske, foto: TO Zlatibor

Publici su svoje pesme predstavili i umetnici pesnici iz inostranstva koji su bili gosti Zlatibora u toku održavanja manifestacije. Aždar Ol iz Azerbedžana je pročitao svoju pesmu “Heroj neprijatelj”, Milan Rihter iz Slovačke “Viđeno u snegu”, Farid Husein iz Azerbejdžana “Ćutnja rata”, Spiridon Kasijan iz Rumunije “Borba anđela sa snom”, a za kraj je svoju pesmu “Devojka i ruža“ recitovala zlatiborska pesnikinja Mirjana Ranković Luković.

Tradicionalno zatvaranje pesničkih vatri obeleženo je paljenjem vatre  pored Spomenika na Šumatnom brdu i tako su najavljeni pesnički susreti i za sledeću godinu.

You may also like...