Održane „Pesničke vatre zlatiborske“, a dobitnik Povelje je pesnik Danilov

ČAJETINA – Sedme po redu „Pesničke vatre zlatiborske“ održane su u petak 13. novembra, a Povelja je uručena pesniku Draganu Jovanoviću Danilovu.

Pesničko veče započeto je kod spomenika na Šumatnom brdu u čast Čehova. Program je nastavljen u Kulturnom centru na Zlatiboru, a u njemu su učestvovali glumci užičkog pozorišta Divna Marić i Slobodan Ljubičić, kao i novinar i publicista Zoran Jeremić.

Predsednik Skupštine opštine Čajetina rekao je da je organizacioni odbor „Pesničkih vatri zlatiborskih“ ove godine imao lak zadatak da odabere ovogodišnjeg dobitnika Povelje.

„Dragan Jovanović Danilov ovu povelju zaslužio je svojim životnim delom. Ne samo svojom bogatom pesničkom riznicom, već i svojim mnogostrukim delovanjem u oblasti kulture i umetnosti“, rekao je Đurić.

Pesnik Danilov je rekao da poezija danas živi svuda u svetu, u nekim malim, ezoteričnim krugovima.

„To je tako ne samo kod nas, već i u velikim kulturama kao što je Francuska. Nešto bolja situacija je u Americi gde izlazi ogroman broj časopisa, ali danas poezija najviši živi kroz govorenje i čitanje poezije, jer u ljudskom glasu ima nečeg dodirljivog, nečeg što nas ili dotiče ili spaja, ili ne dotiče“, kazao je Danilov.

Gost je bio novinar i publicista Zoran Jeremić, dobar poznavalac ovogodišnjeg dobitnika Zlatiborske povelje.

„Neverovatno je šta sve u tu poeziju ulazi. Ne samo ono što Danilov naziva realnošću, nego i knjige i slučajni prolaznici, stepeništa, šetališta, drvoredi, gradovi koje on voli, sećanja itd“, rekao je Jeremić.

Novinar Jeremić kaže da pesnik budi nadu u ono što je suština poetske reči, a to je ljubav.

Izvor: zlatiborpress.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.