Održana Žogarija u Čajetini (VIDEO)

ČAJETINA – Sportsko-rekreativna manifestacija za decu nižih razreda osnove škole „Žogarija-Loptarija-Srbija“ po prvi put je održana u Čajetini na terenima Novog parka. Takmičenje je okupilo osam ekipa iz osnovnih škola „Dimitrije Tucović“, „Sava Jovanović Sirogojno“ i „Milivoje Borović“ koje su se nadmetale u malom fudbalu i igrama spretnosti, a održan je i svojevrsni kviz znanja, kao i igra za nastavnike.

Zvanje najboljeg ponela je prva ekipa „OŠ Dimitrije Tucović“, dok je ekipa broj tri iste škole zauzela drugo mesto. Prema rečima čelnih ljudi Sportskog saveza Čajetine, koji je u saradnji sa opštinom Čajetina organizovao ovu priredbu, manifestacija je trebalo da predstavlja svojevrsni pandan Sportskim igrama mladih, na kojima učestvuju učenici starijih razreda, tako da se na ovaj način pružila prilika da i mlađi osnovci dobiju priliku da okušaju svoje sportske sposobnosti. Svojevrsni promoteri takmičenja bili su nekadašnji atletski reprezentativac, sadašnji generalni sekretar Sportskog saveza Čajetine Mirko Petrović i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Sartida i Zlatibora Vladimir Mudrinić.

Nemanja Kutlešić, Sportski savez Čajetine

Dva najbolje plasirana tima sa ovog takmičenja stekli su pravo učešća na Republičkom takmičenju, koje će se održati na Kopaoniku, a na kojem će se nadmetati sa najuspešnijima iz Kikinde, Raške i Zrenjanina. Škola koja odnese pobedu na Kopaoniku kvalifikovaće se na regionalno finale, koje će se održati u Beogradu i okupiće najuspešnije iz svih zemalja učesnica manifestacije. U Srbiji se ova manifestacija održava po deveti put.

Bogoljub Grujić, PR Žogarije Loptarije Srbije

„Žogarija-Loptarija“ je započela pre nepunih deceniju i po u Sloveniji, a idejni tvorac bio je Slavko Sakelšek iz Ljubljane. Danas se održava u osam zemalja sa prostora od Alpa do Dunava: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Italija, Crna Gora i Mađarska. Kao glavni cilj priredbe ističe se razvijanje motoričkih sposobnosti kod dece putem fizičke aktivnosti, kao i promocija zdravog života. Takođe, nastoji se da se kod dece razvije praksa fer pleja i međusobne tolerancije, što doprinosi i razvoju multikulturalnosti. Procenjuje se da, na čitavom prostoru koji obuhvata organizaciju ove priredbe, ona okuplja oko 2.5 miliona učesnika.

Zlatiborpress

You may also like...