Održana vojna parada u Užicu (video)

UŽICE- Centralna svečanost povodom Dana Vojske Srbije „Đetinja 2014.“ održana je danas u Užicu. Uz defile pešadijskih, motorizovanih jedinica prikazan je deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

egzercirSvečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, premijer Ivica Dačić i ministri u Vladi Srbije, predstavnici diplomatskog kora, crkve i mnogobrojni građani.
„Vojska Srbije realizovala je sve postavljene zadatke postaljene u protekloj godini, savesno, odgovorno i disciplinovano“, raportirao je načelnik Generalštabe Vojske Srbije Ljubiša Diković i naglasio da su tako navikli i da drukčije ne umeju.
„Radimo, štedimo, i čuvamo mir u zemlji i svetu“, poručio je Diković.
Predsednik Republike Tomislav Nikolić poručio je na svečanosti u Užicu da nam je sada zadatak da se rađamo i da živimo, a ne da ratujemo i umiremo, naročito ne zbog tuđih svađa.
On je rekao da su se nedavno oglasili vinovnici bombardovanja Srbije 1999. godine priznanjem da su bez saglasnosti UN sprečili moguće stradanje i progon jednog naroda.
„Bolje da nisu izmišljali nikakav razlog jer ga nije ni bilo, ili je bolje da priznaju da su jednu suverenu državu, članicu UN, bombardovali zbog stvaranja albanske države na njenoj teritoriji“, naglasio je predsednik Nikolić.
Govoreći o dvovekovnoj vojnoj prošlosti Srbije koju je obeležilo ratovanje za slobodu,predsednik Srbije rekao je da je 100 godina od početka Prvog svetskog rata prilika da se setimo junaštva naroda i vojske bez premca u novovekovnoj istoriji ,i vojne doktriei naših vojskovođa koja sa se i danas proučava u svetu.
On je govorio i o značajnoj ulozi vojske u mirnodopskim uslovima.
„Pripadnici Vojske odigrali su ključnu ulogu u spašavanju zavejanih građana u Vojvodini i rešavanju problema sa vodom koje su imali Užičani, kada su danonoćno obezbeđivali cisterne sa vodom i sa nepristupačnog terena u roku doveli vodu u grad“, naglasio je Nikolić.
Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. april u znak sećanja na Takovski ustanak 1815. godine kao početak stvaranja moderne države i vojske.
ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.