Održana početna konferencija projekta Poralist

BIJELO POLJE-U Bijelom Polju  održana je početna konferencija projekta „Protektivna opservatorija regionalnog areala lekovitog bilja kao žive prekogranične infrastrukture održivog turizma – PORALIST“, čiju realizaciju kofinansira Evropska unija u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020.Konferencija je imala za cilj da prisutnima približi projektne aktivnosti koje će zajednički na teritoriji opština Prijepolje i Bijelo Polje partnerski sprovoditi Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Institut za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić i NVO Multimedijal Montenegro.  

Istaknut je značaj projekta PORALIST kao održivog mehanizama za uspostavljanje i unapređenje prirodne samoobnovljivosti lekovitog bilja prekograničnog područja na teritoriji dve susedne države.

Predstavnik Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, Emil Kočan, poželeo je  partnerskim institucijama uključenim u sprovođenje projekta uspeh u daljem radu, naglasivši značaj projekta za unapređenje dobrosusedske saradnje između lokalnih samouprava Prijepolje i Bijelo Polje.

U ime Regionalne razvojne agencije Zlatibor, prisutne je pozdravio direktor Slavko Lukić, koji je govorio o značaju uključivanja predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora na uspostavljanju održivih upravljačkih mehanizama zaštićenih prirodnih područja. Kroz PORALIST projekat biće uspostavljena web platforma, kao poslovni model održivog korišćenja i zaštite bogatstva biodiverziteta sa kojim raspolažu dve prekogranične susedne lokalne zajednice, Prijepolje i Bijelo Polje.

U ime Instituta za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić, koji će počev od kraja maja sprovoditi terensko istraživanje i mapiranje lekovitog bilja na prekograničnom području, prisutnima se obratio Slavoljub Tasić. On je skrenuo pažnju na zaštitu i značaj lekovitog bilja prekograničnog područja kao njihove žive razvojne infrastrukture i dragocenog resursa za napredovanje obe lokalne zajednice u postizanju održivog razvoja i dobrobiti prirodne sredine.

Na početnoj konferenciji svečano je potpisan i Memorandum o razumemanju između Bijelog Polja i Prijepolja, kojim je ozvaničena buduća sradnja i zajedničke aktivnosti na očuvanju bogatstva raspoloživih prirodnih resursa.Istaknuto je da je  potpisivanje Memoranduma  važan korak ka unapređenju dobrosusedskih odnosa Republike Srbije i Crne Gore, prevashodno usmerenih na razmenu znanja, iskustava i razvoj obe lokalne zajednice kroz inovativna rešenja u sferi očuvanja trajne samoobnovljivosti lekovitog bilja prekograničnog područja.

 

You may also like...