Održan Mini sajam „start up “ kompanija u Novom Pazaru (video)

NOVI PAZAR-U partnerstvu sa Vladom Srbije USAID je u protekle dve i po godine uložio 4,2 miliona dolara u razvoj preduzetništva u Srbiji,rečeno je na Sajmu start up kompanija u Novom Pazaru,na kome su učestvovali i preduzetnici iz Prijepolja,Priboja i Nove Varoši.

Sredstva su plasirana u 184 mala i srednja preduzeca kroz Projekat razvoja privatnog sektora koji sprovodi Razvojna agencija Srbije.

Po rečima izvršne direktorke Razvojne agencije Srbije Tamare Jurenić osnovni cilj projekta je unapređenje razvoja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva,kao i povećanje prodaje,unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta u agrobiznisu,lakoj i tekstilnoj industiji u 12 opština jugozapadne Srbije.

„Direktnu korist od projekta imalo je 184 malih i srednjih preduzeća od različitih oblika tehničke pomoći.Obučeno je 318 korisnika,od kojih 190 žena i mladih,9 preduzeća uvelo je međunarodne standarde,a 15 usvojilo nove tehnologije.Takođe,43 malih i srednjih preduzeća nastupilo je na pet međunarodnih sajmova“,istakla je Jurenić.

Projekat finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

„Bespovratna sredstva u vrednosti 350 000 dolara dobilo je 60 firmi,a u toku je nabavka opreme za dalji razvoj 30 firmi vrednosti 220000 dolara“,naglasila je direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID misije u Srbiji Laura Palmer Pavlović.

Koordinatorka projekta Ana Žegarac istakla je da je u prethodnih godinu dana ,umesto 60 planiranih,kroz projekat otvoreno 588 novih radnih mesta.

Direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić naveo je da u projektu učestvuje 45 preduzeća i radnji iz Prijepolja,Priboja i Nove Varoši.Program je ,kaže Lukić,doprineo osnaživanju mladih preduzetnika i jačanju njihove konkurentnosti.

„Oni su za ove tri godine dobili pomoć u opremi,ali i priliku da se kroz učešće na međunarodnim sajmovima upoznaju sa zahtevima inostranih kupaca,sklope ugovore za izvoz svojih proizvoda,kao i da shvate značaj udruživanja.U Prijepolju je osnovan i klaster tekstilaca,koji je dobio i opremu za otvaranje kancelarije“,istakao je Lukić.

Koordinatorka projekta Nataša Knežević naglašava da je program fokusiran na mlade preduzetnike i žene.

„U prvoj godini programa njih 8 je pokrenulo svoje kompanije i u toku je nabavka dodatne opreme za njihov dalji razvoj.U drugoj godini još 7 mladih ljudi je dobilo opremu u ukupnoj vrednosti od 7,5 hiljada dolara za pokretanje biznisa,a očekuje se dodaatna podrška i za njih u vidu opreme“,kaže Kneževićeva.

Kneževićeva je istakla da je novovaroška firma Novoteks uz podršku kroz projekat uradila onlajn prodavnicu i povećala svoje prihode za 40 odsto za godinu dana.

Projekat razvoja privatnog sektora realizuje se do kraja godine u Novom Pazaru,Sjenici,Tutinu,Priboju,Prijepolju,Novoj Varoši,Raškoj,Vranju,Leskovcu,Medveđi,Preševu i Bujanovcu.

 

You may also like...