Održan 7. Erski kabare (video)

ČAJETINA – Biblioteka „LJubiša R. Đenić“  organizator  manifestacije „Letnji ulični erski kabare“ i suorganizatori Turistička organizacija Zlatibor i JP Kulturno-sportski centar „Čajetina“,  kao i u proteklih šest, i ove godine  su ponudili ,u Čajetini i na Kraljevom trgu na Zlatiboru  niz dešavanja ispunjenih šarmom, prefinjenošću i smehom.

erski kabare 2Generalni pokrovitelji ove trodnevne manifestacije bili su Opština Čajetina i Ministarstvo kulture Republike Srbije koji su podržali deo ovog velikog dešavanja u okviru projekta „Erski humor“ i na taj način pomogli u očuvanju nemeterijalnog kulturnog nasleđa, sa najboljom namerom da i Čajetina stekne imidž prestižne turističke destinacije, a ujedno i laskavu titulu festivalskog grada.
Glumci Narodnog pozorišta iz Užica  su prezentovali simpatičan koktel erskog humora praćen muzikom  ansambla Bid Bend.
I ove godine u okviru „Erskog kabarea“ organizovan je konkurs za najboljeg aforističara. Na ovogodišnjem Konkursu na temu „Jugonostalgija“ učestvovalo je 47 aforističara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore. Pred komisijom se našlo 1070 aforizama. Prema odluci žirija prva nagrada pripala je Slobodanu M. Stefanoviću iz Beograda, druga nagrada pripala je Abdurahmanu Haliloviću iz Rijeke (Hrvatska),treća nagrada pripala je Vasilu Tolevskom iz Skoplja (Makedonija).
 
Erski humor je istinska društvena i kulturna posebnost ljudi zlatiborske regije, a najpre se može definisati kao duboka narodna mudrost iskazana humorom.
Erski humor je prepoznat kao deo kulturnog identiteta srpskog naroda i odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije od 18. juna 2012. godine, upisan je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.