Održan 3. Žestival (video)

UŽICE-Ministar poljoprivrede  Branislav Nedimović otvorio je danas  3.Međunarodni festival voćnih rakija Žestival koji je održan  na Gradskom trgu.Ministar je poručio da će ministarstvo pomoći svaku manifestaciju koja pomaže razvoju prerađevičke industrije.

„Stalno pričamo da ne treba da prodajemo samo jeftinu i kvalitetnu sirovinu,nego da sve to prerađujemo.Od naredne godine,po prvi put,ministarstvo će iz budžeta pomoći i izvoz tih prerađevina „,istakao je Nedimović.

Cilj |estivala je očuvanje tradicije,promocije i plasmana proizvoda užičkog kraja,među kojima posebno mesto zauzimaju prirodne voćne rakije,istakao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

„Cilj grada Užica, koji sve više subvencioniše voćarstvo, jeste da u našem gradu bude više proizvođača koji će biti konkurentni na zahtevnom svetskom tržištu. Jedan od takvih proizvođača je i RB Global iz Užica koji proizvodi  Sokolovu rakiju koja je i dobitnik nagrade za najbolju rakiju festivala u kategoriji destilerija“, rekao je  Petković.

U konkurenciji su bile 22 destilerije i 33 poljoprivredna gazdinstva. Nagradu Radoslav Rade Paunović za najbolju rakiju festivala u kategoriji poljoprivredno gazdinstvo  , osvojio je Milan Plazinić iz Čačka koji je osvojio i nagradu za šampiona grupa i veliki zlatnu medalju.

Nagrade su dodeljene proizvođačima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije.

U okviru Žestivala, ove godine je na Gradskom trgu izložena oprema koja prati proizvodnju rakije, pčelarska oprema, poljoprivredna mehanizacija ali i  suhomesnati proizvodi, organski sirevi, med, lekovito bilje.

 

Organizator trećeg |Žestivala je grad Užice u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Poslovnim klubom zapadne Srbije, Regionalnom agencijom Zlatibor, Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom Užice i Turističkom organizacijom regije Zapadna Srbija.

Organizaciju  festivala  podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) uz finansijsku podršku nemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ).

 

You may also like...