Odbornici usvojili kreditno zaduženje i Statut grada (VIDEO)

UŽICE – Odbornici Skupštine grada Užica usvojili su na današnjoj sednici odluku o kreditnom zaduženju grada od 150 miliona dinara.

Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za finansije Miodraga Petkovića, kredit će biti iskorišćen za infrastrukturne projekte u 2019. godini.

„Tačno je da imamo suficit i oko 200 miliona dinara dnevno raspoloživih likvidnih sredstava, ali vodimo računa da rezervišemo i ova sredstva iz kredita imajući u vidu investicije koje planiramo u 2019. godini. Planiramo da završimo investicije u vrednosti preko milijardu dinara, oko 500 hiljada tih sredstava je iz gradskog budžeta, a ostatak su sredstva iz nadležnih ministarstva i evropskih fondova“, rekao je Petković.

Odbornici su danas dali saglasnost na izmene Statuta grada Užica.

Predsednik komisije za propise grada Užica Neđo Jovanović kazao je da izmene i dopune Statuta predstavljaju usklađivanje sa višim zakonskim aktima, konkretno sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o budžetskom sistemu i Zakonom o finansiranju lokalnih samouprava.

„Statut nudi brojne benefite za građane, kao što su transparentnost rada svih organa i tela lokalne samouprave i učestvovanje u javnim raspravama. Nadležnosti grada su bolje uređene, definisane su nadležnosti gradonačelnika i Veća i povećane odgovornosti. Izbori u mesnim zajednicama će se sprovoditi na precizniji način. Uređeni su načini ostavke i razrešenja funkcionera“, naveo je Jovanović.

Primena Statua će biti očigledna već na sledećoj sednici na kojoj će gradonačelnik biti u obavezi da predloži kandidata za zamenika. Po Statutu, izbor pomoćnika gradonačelnika je fakultativan, ali se mogu izabrati samo tri za gradove veličine do 100 hiljada stanovnika.

Inače, odobornici  Saveza za Srbiju napustili su i današnje zasedanje zbog toga što njihovi predlozi prilikom dopune dnevnog reda nisu usvojeni.

You may also like...