Od vikenda pojačan inspekcijski nadzor na Zlatiboru i Kopaoniku

UŽICE – Prema najavama Radne grupe za suzbijanje širenja Kovida 19, čiji sastanak je održan u Užicu, već od kraja ove sedmice može se očekivati pojačan inspekcijski nadzor u vezi primene antiepidemijskih mera na planinskim turističkim centrima. Pre svega se to odnosi na Kopaonik i na Zlatibor gde se, prema rečima članova grupe, do kraja godine očekuje sve veći broj turista.

Na sastanku su dosadašnje rezultate sumirali predstavnici Zlatiborskog, Rasinskog, Raškog i Moravičkog okruga. Prema procenama, samo u Zlatiborskom okrugu će oko praznika boraviti oko 80 hiljada gostiju.

U prethodna tri meseca na području ovog okruga sprovedeno je više od 5000 inspekcijskih nadzora, a određena je 41 kazna. Kontrolišu se pre svega ugostiteljski objekti, ali i tržni centri i javni prevoz.

„Iako se često zdravstveni radnici apostrofiraju kao heroji, mislim da je zapostavljen rad ovih ljudi na terenu. Njihova zasluga je nemerljiva i nadam se da će i građani i država prepoznati taj rad. Nezadovoljan sam nedostatkom ljudstva, oko 30 inspektora je u kontroli u vezi primene mera u okrugu, a potreban nam je veći broj, jer inspekcija rada i tržišna kontrola imaju svoje svakodnevne poslove, pitanje je koliko mogu da se posvete ovome. Raduje nas najava da će se proširiti kapaciteti sanitarne inspekcije“, rekao je Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga.

Pomoćnik ministra zdravlja i rukovodilac Radne grupe, dr Goran Stamenković, takođe pre svega vidi značaj inspekcijskog nadzora u ovom delu Srbije zbog blizine planinskih centara. Naglašava da je bitno usklađivaje nadzora između komunalne inspekcije i sanitarne inspekcije, kojima su povereni poslovi nadzora izmenom „Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“ iz novembra prošle godine.

„Inspektori rade danonoćno. Nije samo stvar u kažnjavanju, već pre svega na insistiranju na poštovanju mera. Ima i noćnih akcija, pre svega u ugostitelsjkim objektima i kladinocama po pitanju kovid sertifikata. Epidemija možda jeste malo blaža, ali tolerancija je nulta. Poseban izazov biće novogodišnji praznici, tada će na desetine inspektora biti na terenu, gde će nam pomoći i iskustvo iz prošle godine. Najvažnije je da lokalne samouprave angažuju svoje inspekcije“, rekao je Stamenković.

Tokom oktobra i novembra, u svim okruzima i u Beogradu ukupno je izvršeno 180000 inspekcijskih nadzora, a napisano je 2700 prekršajnih naloga, ukupne visine iznosa od preko 120 miliona dinara. Takođe, određeno je oko 40 kazni zabrane rada objektima ili pražnjenja objekata.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.