Od sutra produženi boravak u školama

UŽICE – Od sutra će 87 učenika do 12 godina krenuti u produženi boravak u šest užičkih gradskih osnovnih škola i pritom će biti ispoštovane sve zaštitne mere.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je instrukcije osnovnim školama da od sutra počne sa radom produženi boravak za učenike. Instrukcije su za provođenje neophodnih mera prevencije, zaštite i suzbijanja širenja epidemije COVID-19.

Otvaranje osnovnih škola samo za celodnevni boravak učenika čiji su roditelji iskazali tu potrebu zbog obaveza na radnom mestu sprovodi se u skladu sa odlukama i merama Vlade Srbije, na osnovu kontinuiranog praćenja epidemiološke situacije u zemlji i stručne procene republičkog Kriznog štaba i nadležnih institucija.

Instrukcije Ministarstva prosvete Školska uprava Užice prosledila je svim školama koje su i do sada imale učenike u produženom boravku.

„Grad Užice obezbedio je svu neophodnu zaštitnu opremu odnosno maske, rukavice i dezinfekciona sredstva za šest užičkih škola i šest vrtića. Prostore će dezinfikovati Zavod za javno zdravlje i sve će biti spremno za bezbedan povratak dece u obrazovne ustanove“, rekao je za “Vesti“ Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

Vlade Živanović, predsednik Aktiva direktora užičkih osnovnih škola navodi da su u Prvu osnovnu kralja Petra Drugog prijavljena 22 učenika, Stari grad 34, u „Dušan Jerković“ i u „Nadu Matić“ po devet učenika, u „Slobodan Sekulić“ sedam i u školu „Aleksa Dejović“ u Sevojnu šest učenika.

Eko skola Čajetina

U razgovoru sa direktorima škola svi navode da su već obavestili roditelje i zaposlene u vezi primene neophodnih zaštitnih mera. Roditelji su dužni da školi dostave potvrdu poslodavca koja dokazuje da su oba roditelja/samohrani roditelj u radnom odnosu i da nije moguće da im se organizuje rad od kuće.

Svakodnevno, pre dolaska u školu, roditelji moraju da detetu i sebi izmere temperaturu i da u slučaju povišene temperature, ne dovode dete u školu i o tome obaveste učitelja. Roditelji treba da obezbede detetu posebnu flašicu sa vodom koja će biti samo za njegove potrebe tokom boravka u školi. Sugerisano je da deca doručkuju pre dolaska u školu, a da im pripreme i spakuju užinu i/ili suvi obrok, u zavisnosti od dužine vremena provedenog u školi, a u skladu sa potrebama i navikama dece.

Roditelj je u obavezi da, kada dovodi dete u školski objekat, obavezno nosi masku, tako da maska prekriva usta i nos, dezinfikuje ruke na ulazu preparatom na bazi 70% alkohola, i pređe preko postavljene dezobarijere za obuću, i da uz minimalno zadržavanje razmeni informacije sa zaposlenima u školi koji su zaduženi za prihvat učenika. Kad god je to moguće, roditelji ne treba da ulaze u školu, kako pri dovođenju, tako i u prihvatu dece na kraju dana. Potrebno je da roditelji i drugi zakonski zastupnici pri dovođenju dece ili odlasku iz ustanove zadržavaju međusobnu udaljenost od 2 metra. Oni mogu dovoditi decu u boravak radnim danom najranije u 7.30 časova, a po učenike mogu doći najkasnije u 16.30 časova

U produženom boravku pri dolasku u školu učenici su dužni da peru ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. U istoj učionici može boraviti najviše devet učenika i jedan učitelj, pri čemu treba insistirati da između svih osoba u prostoriji bude udaljenost veća od dva metra i da učenike stalno treba podsećati na mere zaštite i prevencije.

You may also like...