Od sutra novo popuštanje mera

SRBIJA – Od sutra, 1. juna, predviđeno je novo popuštanje mera koje su prethodno donete sa ciljem suzbijanja koronavirusa u Srbiji. Krizni štab je odlučio da se dozvoli okupljanje do 1.000 ljudi na otvorenom prostoru, uključujući i okupljanje publike na sportskim događajima na otvorenom. Osim toga, ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je i mogućnost odlaska đaka na ekskurzije u Srbiji.

Popuštanje mera prate i određene preporuke i upozorenja epidemiologa.

Epidemiolog i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević izjavila je da kada je reč o publici na sportskim događajima to nije tako brojčano određeno do 1.000 ljudi, već da to pre svega zavisi od prostora gde se na otvorenom odvijaju ti sportski dođađaji.

Foto: Srpski stadioni

“Ono što jeste preporuka je da bude udaljenost minimum jedan metar između navijača. To bi praktično značilo da je jedno mesto slobodno između navijača”, rekla je Kisić Tepavčević.

Kada su u pitanju zatvoreni prostori, još postoji maksimum dozvoljenih sto ljudi, ali ističe da je većina zemalja sada povećala taj broj.

“Tu zavisi od kvadrature prostora, jer ne može da bude uniforman broj bez obzira kolika je veličina te prostorije i tu će sigurno da se ide u popuštanje svih mera, jer opet napominjemo da sada znamo da je virus tu, moguće da će on da bude sa nama dugo i da moramo da naučimo da živimo sa njim i da naučimo da mislimo da je on tu”, rekla je Kisić Tepavčević.

Odluku Ministarstva prosvete da dozvoli izvođenje ranije planiranih ekskurzija i nastave u prirodi, epidemiolog Zoran Radovanović smatra malo preuranjenom, ali i hrabrom.

“Verovatno se imalo u vidu da se neće već prvih dana juna krenuti na ekskurzije već da će se putovanja realizovati za mesec dana”, rekao je Radovanović.

U dopisu Ministarstva prosvete osnovnim i srednjim školama u koji je list Danas imao uvid, piše da planirane ekskurzije i nastave u prirodi mogu da se realizuju od 1. juna do 31. avgusta, poštujući mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukama nadležnih institucija koje su na snazi u vreme izvođenja putovanja. Maturanti srednjih škola ne mogu da putuju u inostranstvo, već samo u Srbiji.

Nedeljnik

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.