„Od stare do nove Slobode“ (VIDEO)

UŽICE – Užički sportski novinar, Dragan Pejić, predstavio je monografiju „Od stare do nove Slobode“, koju je priredio u vezi sa 75 godina košarke u Užicu.

U ovoj monografiji Pejić je predstavio istorijat igre pod obručima u Užicu, s posebnim akcentom na Slobodu i sve njene transformacije tokom minulih decenija.

„Mnogo truda je uloženo u monografiju, tj. godinu i po dana intenzivnog rada. Najveći problem bili su neki zaboravljeni trenuci, za koje je dokumentacija izgubljena. Zahvaljujući sopstvenoj arhivi i sećanjima nekih ljudi iz Užica, ali i izvan njega, uspeli smo da sklopimo mozaik. Uživao sam radeći, jer je košarka moj sport“, kaže autor.

Jedno od najpoznatijih košarkaških imena užičke košarke, Slobodan Janković Blek, smatra da ova knjiga predstavlja kapitalno delo za istoriju sporta ovog dela Srbije.

„U knjizi je sve detaljno prikazano, uz poseban osvrt na igrače koji su imali neke zapažene uloge u presudnim trenucima kluba. Prvi preokret je bio kada je Raketa preuzela klub, tada se ušlo u Drugu ligu. Posle toga klub je preuzeo Prvi partizan i tada su napravljeni najveći uspesi. A treći važan momenat je savremena istorija Slobode, koja je učesnik najjačeg ranga takmičenja“; kaže Janković.

Nikola Otašević je, pre i posle igračkog staža u podgoričkoj Budućnosti, veći deo svoje igračke karijere proveo u rodnom gradu. Od početaka u Plej ofu, preko KK Užice do superligaškog sastava Slobode.

„Ovo je lepa stvar za sport u gradu, Pejić je to uradio veoma profesionalno. Posvećeno je dosta prostora značajnim imenima u klupskoj istoriji, a ponosan sam što sam deo toga. Jer, nigde nije isto kao kada igrate u rodnom gradu“, kaže Otašević.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.