Od ponedeljka sprovođenje ekonomskih mera

SRBIJA – Vlada Srbije usvojila je pravni okvir za sprovođenje ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom korona virusa, a od ponedeljka svi zainteresovani mogu da se prijave za te mere i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavaju.

Usvojena je Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled zarazne bolesti COVID-19. zatim, Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID-19, kao i Uredbu o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

Sva preduzeća u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane prvom uredbom koju je Vlada Usvojila, pod uslovom da od 15. marta do danas nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto.

U ponedeljak će biti objavljen i poziv Fonda za razvoj za pomoć privrednicima u održavanju likvidnosti.

Od sledećeg četvrtka biće gotov i pravni okvir za garantnu šemu za podršku privredi, odnosno preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, a vrednost kredita koji će biti plasirani na taj način biće dve milijarde evra. To je novac za koji će država garantovati, a on će biti na raspolaganju privrednicima već ovog meseca.

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od približno 30.000 dinara, na njih imaju pravo preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja i samostalni preduzetnik koji nema zaposlenih.

Takođe, ova mera se odnosi na lica koja sa poslodavcem imaju potpisan ugovor o radu, na određeno ili na neodređeno vreme, a isplata će početi u maju i ići u tri rate – maj, jun i jul.

Ovaj program ekonomskih mera vredan je ukupno 5,1 milijardu evra, odnosno 608,3 milijarde dinara.

Izvor: Vlada Republike Srbije

You may also like...