Od danas Pikaso u Užicu (video)

UŽICE-U Narodnom muzeju u Užicu od danas je otvorena izložba 46 originalnih grafičkih radova Pabla Pikasa nastalih u periodu od 1932. do 1969.godine.

 

pikasoPikasove grafike su deo kolekcije Žive i Lazara Vujića iz Ljubljane i veći deo postavke premijerno se izlaže u Srbiji.

“U Užicu je po prvi put u Srbiji izloženo 30 grafika nastalih tokom 30-tih godina,kao i druga mapa crteža koja je nastala tokom Drugog svetskog rata.Pikasova dela,samo mali broj crteža publika u Srbiji mogla je vidi prošle godine u Beogradu na zajedničkoj izložbi četri španska slikara i tu izložbu je posetilo 21000 ljudi”,kaže  vlasnik kolekcije Lazar Vujić.

 

Izložbu u Užicu čine grafike svrstane u tri mape “Dupla flauta”,”Fauna i flora sa Antiba” i “Pikasovi crteži-Pol Elijar 1952.”

Autor izložbe je užički slikar Aleksandar Dimitrijević,a svečano ju je otvorio gradonačelnik Užica Tihomir Petković koji je istakao da je ona novogodišnji i božićni poklon Užičanima,koji će Pikasova dela moći da vide besplatno.

“Užice će u narednih mesec i po dana biti umetnički centar Srbije.Uspeli smo da izdvojimo novac za ovu izložbu i obezbedimo slobodan ulaz za sve posetioce.Vlada veliko interesovanje ,ne samo Užičana.Već imamo dosta najava kolektivnih poseta izložbi iz drugih gradova Srbije”,rekao je Petković.

 

Prvi posetioci izložbe nisu krili zadovoljstvo što grafike čuvenog Pabla Pikasa mogu da pogledaju u svom gradu.

“Ovo je jedinstvena izložba i Užice je pokazalo da ,zahvaljujući ljudima koji imaju smisla za prave vrednosti,Pikaso može da se vidi i u Užicu,a ne samo u svetskim metropolama.Na kulturi se gradi kvalitet života.Svako ko se sretne sa Pikasovim delima doživi jedno obogaćenje.Na ovakvim trenutcima se gradi budućnost”,rekli su Užičani u našoj anketi.

 

Izložba će imati i humanitarni karakter.Prihod od prodaje kataloga,kao i prodaje ulaznica za žurku koja se večeras održava u Gradskom kulturnom centru u Užicu,na kojoj će muziku puštati Srđan Todorović i Uroš Đurić,biće uplaćen Udruženju dece i omladine ometene u razvoju “Anđeli” iz Užica.

 

Izložba Pikaso u Užicu biće otvorena u užičkom Narodnom muzeju do 25.januara.

ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.