Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije

SRBIJA – Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da od 1. juna mogu da se organizuju đačka putovanja. Maturanti koji su imali predviđena putovanja u inostranstvo moraće da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.

„Ja sam jutros prosledio dopise školama i oni sada imaju opciju da završe dogovorena putovanja. Cilj je da oni koji žele da iskoriste putovanje to i urade, a oni koji žele zamenska putovanje ili vaučer to mogu da uzmu. Ko želi novac, on ima i tu opciju“, rekao je Šarčević za portal Nova.rs.

On ocenjuje da će organizovanje đačkih putovanja biti jednostavnije za đake mlađih razreda.

„Mlađi razredi osnovnih škola nemaju neke obaveze naknadnog odgovaranja za ocene ili nekakvih polaganja. Ovi ostali mogu da se preorganizuju prema potrebama. Maturanti srednjih škola koji su imali organizovana putovanja u inostranstvo, moraće da zamene ta putovanja za Srbiju, u dogovoru sa agencijama“, navodi Šarčević.

Ministar kaže da mogu da počnu i pripreme za proslavu maturskih večeri, uz preporuku da se one organizuju od druge polovine juna.

„Malim maturantima sugerišem da proslave organizuju u školi ili u nekim od ustanovama pri lokalnoj samoupravi, poput domova kulture. Malim maturanti se ne preporučuju restorani i hoteli, to ne priliči njima. Imaju zaista dobre uslove da to naprave u svojoj režiji, da ne košta mnogo, da roditelji donesu kolače, sokove. Mogu da naprave dobro ozvučenje i da se lepo slikaju. Škole koje nemaju takve uslove mogu sa lokalnom samoupravom da organizuju proslavu u nekom prikladnom prostoru“, kaže ministar.

Veliki maturanti mogu da organizuju proslave u restoranima i hotelima.

„Neka sami reše, uz sve mere bezbednosti koje važe. Ne moraju baš da prilaze blizu jedni drugima“, dodao je Šarčević.

B92

You may also like...