Očuvanje sećanja o sunarodnicima u srpskoj zemilji (VIDEO)

UŽICE – Predstavnici grada Užica i ruskog grada Kurska potpisali su danas sporazum o sprovođenju projekta „Očuvanje sećanja o sunarodnicima u srpskoj zemilji“.

Delegacija grada Kurska boraviće u Užicu od 15. do 30. maja i ispitavaće nekropole ruskih ratnika u Prvom i Drugom svetskom ratu i ruske emigracije s početka 20. veka.  Cilj projekta je stvaranje foto, audio i video arhive o Rusima koji su proveli deo života u Užicu i biće unet u elektronski registar „Ruske nekropole“.

„Za nas je ovaj projekat veoma značajan. Istorija Rusije je veoma složena, a mi poštujemo naše sunarodnike i  želimo da očuvamo sećanje na njih. U Rusiji je mnogo familija čiji su preci došli u Srbiju u ratovima ili emigraciojom. Želimo da znamo gde su njihovi grobovi, ali i da upooznamo njihove potomke“, rekla je Marina Nikolajevna, zamenica gradonačelnika Kurska.

Istraživanja sprovodi Kurski univerzitet u deset gradova u Srbiji među kojima je i Užice, a finansiraju ga kurski odbornici. Projekat je nastavak dugogodišnje saradnje Užica i Kurska, gradova pobratima.

„Nama je veoma drago da je ovo jedan veliki projekat kojim mi počinjemo relaziaciju našeg dogovora od prošle godine kada su predstavnici Kurska bili u poseti povodom Dana grada i inicirali na produbljivanju saradnje dva grada u oblasti kulture, privrede i svim drugim oblastima, ali sa prvenstvenim ciljem da obezbedimo bliži kontakt mladih iz Užica i Kurska kako bi oni na još dubljii način nastavili dugogodišnju saradnju naša dva pobratimska grada“, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Potpisanji sporazum deo je šireg državnog projekta o saradnji između Srbije i Rusije koji je potpisan u decembru prošle godine.

You may also like...