Očuvanje autohtone vrste konja na imanju u Amzićima (VIDEO)

AMZIĆI – Iva Živković pre tri godine se iz Beograda sa ćerkom preselila u novovaroško selo Amzići. Ističe da joj je to bila davnašnja želja, a dodatni motiv videla je u obezbeđivanju prostora za bavljenje svojom velikom ljubavlju – konjima i konjičkim sportom.

Selidba u seosko područje oko Nove Varoši za Ivu se nije dovodila u pitanje, a napominje da uzgoj konja nije bio primarni razlog za to. I njena ćerka Klara ističe da se privikla na novu sredinu.

Iva Živković uzgaja konje u Amzićima
Foto: ZooMUE

„Komšije mi kažu da je to genetika, jer mi je deda bio poreklom iz Negbine. Vazduh ovde mi prija, ali glavna je bila moja potreba da živim na ovakvom mestu. Šteta je samo što mi je trebalo više od 30 godina da to ostvarim“, kaže Iva.

„Život je lep ovde, to sam povukla na majku, da volim boravak u prirodi. Doduše, zime su duge i hladne, što nije baš najbolje“, rekla je Klara.

Iva se zainteresovala za konjički sport još od 4. godine života, a ističe da je bila uspešnija kao trener nego kao takmičar. Bavljenjem ovim životinjama došla je i do zvanja inženjera, a odlučila se za to da u Amzićima gaji autohtonu vrstu srpskog brdskog konja, kojoj je pretilo izumiranje.

Iva i Klara Živković iz Amzića
Foto: ZooMUE

„Za ovu vrstu konja ovaj teren je idealan. Najviše ih ima na Staroj planini, a nešto manje na Sjenici, odakle su i moje kobile. Ovo nije klasičan uzgoj konja, jer kada bismo ih gajili za sport, većina ljudi bi se pre odlučila za ravnicu, za mesta poput Vojvodine ili ravnijih područja Šumadije“, dodaje Iva.

Klara smatra logičnim to što je i ona zavolela konje i i pored toga što priznaje da ova vrsta sporta nije nimalo laka.

Klara Živković na porodičnom uzgajalištu konja u Amzićima
Foto: ZooMUE

„Prilično je teško i zahteva mnogo uloženog vremena. Ako imaš svog konja on zahteva mnogo tvog slobodnog vremena, kao i vremena za trening. Zahtevno je fizički, a za neke više nivoe su potrebne ozbiljnije finansije“, dodaje Klara.

Za sada imaju dve kobile i dva ždrepca, a planiraju da u skorije vreme pokrenu i školu jahanja. Konji su Ivi u međuvremenu postali profesija na još jedan način, s obzirom na to da radi kao komentator na televizijskim prenosima konjičkih trka.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.