Obuka rezidbe voća u zimskim uslovima (VIDEO)

RIBAŠEVINA – Šesta po redu Zimska škola poljoprivrede okupila je oko 20 polaznika iz čitavog Zlatiborskog okruga. Tokom četiri dana teorijske i praktične obuke, prioritetna tema bila je rezidba voća u zimskim uslovima, kao i još neke mere zaštite.

Obuka osnovnih zahvata rezidbe sprovedena je na različitim vrstama voća, a instruktor smatra da su njegovi polaznici pokazali visok nivo usvojenog znanja.

„Oni će svakako u budućnosti moći da samostalno sprovode neke osnovne vidove rezidbe. Međutim, najbitnije je da zapamte da se rezidba nikada ne može u potpunosti savladati, pa je neophodno da što više vremena provode sa makazama u rukama i da stiču iskustvo na što većem broju različitih vrsta voća“, kaže Andrija Radulović, inženjer voćarstva i vinogradarstva.

Rezidba voća
Foto. Printscreen

Svako ko želi da se ozbiljno bavi voćarstvom mora prihvatiti činjenicu da je rezidba podjednako važna kao zaštita voća, navodnjavanje ili đubrenje. Takođe, neophodno je znati da se jabučasto voće može orezivati zimi, dok se koštičavo voće orezuje najranije krajem februara, kada je mala mogućnost veoma niskih temperatura.

„Predavanja nam mnogo znače, ne samo zbog same obuke o rezidbi, koliko zbog toga da se možemo na osnovu naučenih znanja lakše opredeliti za to koju vrstu voća želimo da uzgajamo“ , rekao je Dobrivoje Turudić, poljoprivredni proizvođač iz Ribaševine.

Rezidbom se uklanjaju obolele i suve grane, koje su leglo parazita i ugrožavaju novu vegetaciju. Vid zaštite primenjiv u zimskom period je i krečenje stabala.

„Promena temperature dovodi do pucanja kore stabla i do mesta gde se mogu namnožiti paraziti. Krečenjem dolazi do odbijanja svetlosti, što sprečava pucanje kore i time umanjuje mogućnost stvaranja parazita“, ističe Milena Ćirić, savetodavac Poljoprivredne stručne službe Užice

Plodovi koji tokom zime ostanu na tlu ili na stablima takođe mogu biti uzročnik pojave štetnih insekata, što je posebno izraženo kod uzgajivača jabuke, koji su se na taj korak odlučili jer nisu videli ekonomsku opravdanost ubiranja plodova.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.