Obuka Požežana za snimanje dokumentaraca (VIDEO)

POŽEGA – Filmski studio „Filmart“ iz Požege početkom godine krenuo je sa realizacijom projekta FECAKT, u okviru kojeg sprovodi besplatnu obuku zainteresovanih građana za snimanje dokumentarnih filmova. Filmski edukativni centar za aktivizam, kako glasi puni naziv projekta, realizuje se kao deo projekta Lokalni poziv za EU, a predavač je reditelj Dejan Petrović.

Projekat se sastoji iz tri faze koje traju po dva meseca, a podrazumevaju obuku za pisanje scenarija, istraživanje tema i izradu scenarija, kao i snimanje filma. U planu je da se rade ukupno četiri dokumentarca.

Vera Vasiljević, iz Udruženja invalida rada, sporta i rekreacije, kaže da ovakve radionice mogu biti od značaja za društveni aktivizam njenog udruženja.

„Hteli bismo da saznamo nešto novo, ali i da kroz radionicu afirmišemo rad našeg udruženja, eventualno i kroz neki kratki dokumentarni film u budućnosti“, kaže Vera.

Prethodno iskustvo u svetu filma nije neophodno.

„Želim da proširim svoje životno iskustvo. Nemam nekih dodirnih tačaka sa sferom filma, ne dolazim iz te oblasti, ali mislim da treba iskoristiti priliku koja nam se pružila, pogotovo jer nam znanja prenosi svetski priznat reditelj kao Dejan“, kaže Vojislav Raković, jedan od polaznika.

Polaznici u izboru tema imaju potpunu slobodu, a jedine smernice tiču se same produkcije.

„Mi im sugerišemo da u svojim zajednicama prepoznaju kamičak koji žulja njih i njihove prijatelje. Treba da uzmu taj kamičak i da se njime bave“, rekao je rukovodilac radionice, reditelj Dejan Petrović.

Radionica za snimanje dokumentarnih filmova u Požegi
Foto: ZooMUE

Društveno angažovane teme su poželjne, kako bi sam rad na realizaciji filma imao širi značaj.

„Cilj nam nikako nije da pravimo aktiviste od ovih ljudi, nego da kroz dokumentarni film kao alatku pokušamo da od njih napravimo aktivne građane, koji uočavaju određene probleme i kroz film pokušavaju da ih osvetle“. rekla je Slađana Petrović Varagić, koordinatorka projekta.

Polaznici dolaze iz različitih socijalnih i uzrastnih grupa, što predavačima predstavlja izazov, jer se trude da, kako kažu, u jednom smeru kanališu različite energije.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.