Obnovljena Ružića česma u Velikom parku (VIDEO)

UŽICE – Obnovljena Ružića česma danas je svečano otvorena u užičkom Velikom parku. Ova zadužbina Dobrosava i Olge Ružić, podignuta 1894. godine, obnovljena je sto godina posle Dobrosavljeve smrti na inicijativu Narodnog muzeja Užice i istoričara Milorada Iskrina.

Česmu su otkrili unuk zadužbinara Dobrosav Ružić i zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić podsetivši na lik i delo Dobrosava Ružića koji je živeo u Užicu, radio kao profesor u Užičkoj gimnaziji i objavljivao „Pisma iz Užica“, eseje, pozorišne drame, putopise i memoarske zabeleške o Užicu s kraja XIX veka.

„Ružića česma je simbol Velikog parka i jedan od temeljnih identitetskih odredica grada, a Dobrosav Ružić je rođeni Čačanin, ali ga s prvamo možemo zbog svojih dela nazvati Užičaninom i primer je za generacije ne samo u vremenu u kom je živeo već i današnjem. Zadužbinarstvo i potreba da se ostavi nešto iza sebe su neprolazna vrednost koja zahteva od svih nas koji smo na odgovornim funkcijama da to poštujemo, štitimo i naglašavamo veličinu  ljudi koji su činili ta dela“, rekao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

Unuk zadužbinara se zahvalio svima koji su učestvovali u obnovi česme i poželeo Užičanima da se vodom sa nje dugo godina osvežavaju.

Ružića česme, koja je stara 124 godina, poslednjih godina bila je zapuštena, iscrtana, zarasla i voda često nije bila za piće.

„Česma je bila ispisana grafitima, prekrivena mahovinom i vrlo zapuštena. Uredili smo klupe i postavili mermer, zamenjen je deo granitnih kocki, rekonstruisan vodovod i uvedena je gradska voda, a u budućnosti razmišljamo o rekonstrukciji autentičnog kaptažnog izvora“, navela je direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović.

Radovi na obnovi česme koštali su 340 hiljada dinara.

You may also like...