Obilne padavine izazvale pokretanje nekoliko klizišta (VIDEO)

UŽICE – Velika količina padavina tokom juna i jula u užičkom kraju izazvala je štetu pre svega na putnoj infrastrukturi. Međutim, aktivirala su se i klizišta u seoskim područjima, kao i u gradskom jezgru.

Porodična kuća Milojka Mitrašinovića u Biosci zbog klizišta je u potpunosti napukla sa dve strane. U kući boravi njegova majka, ali nisu sigurni u to da li je renoviranje moguće i koliko je uopšte bezbedno i dalje živeti u njoj.

Oštećena kuća Milojka Mitrašinovića
Foto: ZooMUE

„Voda je bila u podrumima tri dana, dotok je bio toliki da sam jedva uspevao da je izbacim. Kuća je prepukla, nekoliko zidova je značajno oštećeno i rizično je živeti ovde. Ne znam da li će uopšte moći da se renovira. majku sam premestio u sigurniji deo kuće, jer još dve ili tri kiše većeg obima mogu dovesti do opasnosti“, rekao je Mitrašinović.

Evidentirana su klizišta u još nekoliko mesnih zajednica, ali i u gradu, u ulici Alekse Šantića, gde se nalazi magistralni gasovod, a gde je šteta delimično sanirana. U nekoliko sela bujica je oštetila poljoprivredna gazdinstva i putnu infrastrukturu. Šteta je procenjena na 350 miliona dinara, što sam grad neće uspeti da sanira.

„Grad je izdvojio više od 50 miliona dinara, veliku većinu oštećenih saobraćajnica smo osposobili. Ima još mnogo posla, ali očekujemo podršku Vlade i resornih ministarstava, jer smo sigurni u to da grad sam neće moći da se izbori sa ovim“, kaže direktor JP „Užice razvoj“, Miloš Milivojević.

Nedavna izlivanja Volujačkog i Koštičkog potoka izazvala su prodiranje vode u nekoliko stambenih jedinica, kao i obustavu saobraćaja u Ulici kneza Lazara. Osim velike količine padavina, nadležni kao jedan od uzročnika problema ističu i nemar građana, s obzirom na to da su prilikom čišćenja u koritima potoka pronađeni čak i krupni predmeti iz domaćinstava.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.