Obezbeđen novac za izgradnju novih graničnih prelaza Bajina Bašta i Kotroman

BEOGRAD- Za izgradnju i adaptaciju graničnih prelaza u Srbiji u narednoj godini obezbeđen je 251 milion dinara, kao i novac za izgradnju novih graničnih prelaza „Bajina Bašta“ i „Kotroman“.

Besplatan
foto.021

Za drumski prelaz na Bajinoj Bašti država će izdvojiti 267 miliona dinara, a za Kotroman 165 miliona, navodi direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić. Vorkapić najavljuje da će na svim glavnim drumskim graničnim prelazima od polovine sledeće godine biti uveden besplatan internet za sve putnike, koji će moći da ga koriste dok čekaju prelazak granice. 

Prelaz „Bajina Bašta“ bi trebalo da bude gotov u decembru 2020. godine, dok će izgradnja na Kotromanu trajati do juna 2021. godine. 

 Vorkapić kaže da je Direkcija kandidovala manje granične prelaze, poput prelaza u Malom Zvorniku, Bezdanu, Uvcu i Bogojevu kod Evropske komisije, a kako bi se kroz IPA fondove finansirala izgradnja i adaptacija ovih prelaza. Ako Evropska komisija odobri Srbiji novac, država će pokriti iz budžeta 15 odsto potreba, dok će 85 procenata dati EU. Na tim lokacijama gradiće se manji objekti, kontejnerskog tipa, ali i nova putna infrastruktura. Ideja Direkcije nije, kako kaže Vorkapić, da se grade skupi i veliki infrastrukturni objekti jer veruje, kaže, da u jednom momentu oni neće više biti potrebni, kad Srbija pristupi Evropskoj uniji.

 Tanjug

You may also like...