Obeleženo dve decenije postojanja i rada Udruženja multiple skleroze Zlatiborskog okruga

UŽICE-U prisustvu predstavnika Društva multiple skleroze Srbije, grada Užica, opštine Čajetina, Opšte bolnice Užice, gradskih udruženja osoba sa invaliditetom i udruženja iz Beograda, Niša, Kragujevca, Aranđelovca, Valjeva, Leskovca, Vranja, Inđije i Kruševca kao i ostalih udruženja i pojedinaca obeležen je jubilej 20 godina postojanja i rada Udruženja multiple skleroze Zlatiborskog okruga.

Foto.grad Užice

Multipla skleroza je hronična bolest koja zahvata centralni nervni system i koja ima veoma nepredvidiv i promenljiv tok. Od ove bolesti u svetu boluje preko 2,5 miliona, a u Srbiji više od 9.000 ljudi. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Žene inače oboljevaju dva puta češće nego muškarci. Zbog progresije bolesti, veliki broj obolelih su u invalidskim kolicima, ili imaju status osoba sa invaliditetom.

Prema rečima Drage Petković sekretara udruženja koje trenutno broji 158 članova najveća je hrabrost je biti ono što jesi, nositi breme života i zajedno sa njim pomoći onima čiji je teret možda i veći i teži.

“Tamo gde staje struka, nastavljamo mi, koji se najbolje međusobno razumemo. Poznavajući se, znamo da je ovaj dan, možda i jedini u dužem periodu gde ćemo se osećati ravnopravno, uvaženo i srećno. Zato ćemo činiti sve, da sada, surtra i zauvek oboleli od multiple skleroze žive bolji i kvalitetniji život”,poručila je Pertkovićeva.

“Svetski dan obolelih od multiple skleroze i jubilej Udruženja, 20 godina postojanja, je pravi trenutak da još jednom ukažemo na neophodnost podizanja svesti o multiple sklerozi kao globalnom problemu”, istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

“Kao društvo imamo obavezu da učinimo sve da se oboleli ni jednog trenutka ne osete manje vrednim i važnim članovima naše zajednice. Zbog toga se radujemo uvek što su naši sugrađani oboleli od ove bolesti uključeni u društvene aktivnosti kad god to okolnosti dozvoljavaju. Grad će, u skladu sa mogućnostima podržavati vaše aktivnosti i nikada nećemo dozvoliti da se osećate zapostavljenima. Vi najbolje znate koliko je potrebno biti uporan, istrajan i hrabar u suočavanju sa bolešću. Hrabrite jedni druge, budite jedni drugima oslonac, ne odustajte nikada, a mi ćemo biti tu da vam pružimo svaki vid podrške”, poručila je gradonačelnica.

Predsednica Društva multiple skleroze Srbije Jasmina Brajković poručila je obolelima da se bore i što intenzivnije komuniciraju sa svojom zajednicom, posebno istakavši značaj postojanja užičkog udruženja u protekle dve decenije.

Foto.grad Užice

O novim terapijama koje usporavaju progresiju bolesti, smanjuju učestalost pogoršanja i značajno poboljšavaju kvalitet života obolelih govorila je načelnica odeljenja Neurologije Opšte bolnice Užice Mira Gavrić Kezić. Prema njenim rečima u ovom trenutku u našoj zemlji su zahvaljujući naporima Ministarstva zdravlja i RFZO-a dostupni najsavremeniji lekovi. Kao posebno značajno istakla je i da je važno lečenje početi odmah po uspostavljanju dijagnoze.

Ovaj dan bio je i prilika da se Udruženje multiple skleroze Zlatiborskog okruga zahvali onima koji su osetili, razumeli i pružili podršku osobama obolelim od multiple skleroze. Njima su uručene zahvalnice sa željom da saradnja i uzajamna podrška budu deo zajedničke budućnosti.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.