Obeleženo 40 godina užičke neonatologije

UŽICE-Odeljenje neonatologije Opšte bolnice Užice danas je obeležilo 40 godina rada programom posvećenim osnivaču  odeljenja primarijusu dr Dragomiru Vuksanoviću i naučnim skupom. „Danas se podsećamo  prvih koraka i najtežih godina rada,velikih lekara i sestara koji su nam ostavili vredne putokaze“ ,istakla je načelnica odeljenja Nataša Đurković.

Porodilište u Užicu je od 1965. godine imalo pedijatra iz Dečije službe. Od 1975. pri porodilištu radi stalni pedijatar, edukovan za rad u neonatologiji, dr Dragomir Vuksanović, koji 1976. osniva Odsek neonatologije pri Ginekološko-akušerskoj službi. Godine 1979. otvara se Odsek intenzivne terapije i nege ugroženog i nedonesenog novorođenčeta. U sklopu tog odseka formirana je ekipa za transport „ka sebi“ iz okolnih porodilišta Zlatiborskog okruga. Prijem novorođenčadi je vršen i iz severne Crne Gore i jednog dela Bosne.

Godine 1984. formirana je Služba neonatologije za 7 lekara pedijatara edukovanih za rad u neonatologiji i 32 sestre. Svih ovih godina je obezbeđeno 24-časovno prisustvo pedijatra u službi. Ostvarena je saradnja sa kliničkim centrima Beograda, Zagreba i Ljubljane u smislu edukacije, praćenja i uvođenja najsavremenijih metoda rada za lečenje i negu ugroženog novorođenčeta.

Prostor intenzivne nege raspolaže sa 24 inkubatora.Godišnje zbrinjava oko 300 ugrožene novorođenčadi iz užičkog  porodilišta i oko 100 iz porodilišta Priboj, Prijepolje, Sjenica.

„Danas u  odeljenju radi 7 lekara i 23 medecinske sestre.Nadam se da ćemo u budućnosti raditi i bolje i više i da nećemo osramotiti naše pretke“,poručila je Đurkovićeva.

You may also like...