Obeleženo 160 godina od rođenja vojvode Petra Bojovića

NOVA VAROŠ – Programom Vojvodi u čast u opštini Nova Varoš obeleženo je 160 godina od rođenja vojvode Petra Bojovića i stotinu godina od Velikog rata.

Foto: Zlatar info

Na spomenik na trgu Petra Bojovića vence su položili predstavnici Vojske Srbije, opštine Nova Varoš, članovi udruženja potomaka ratnika iz Užica i Nove Varoši, kao i mnoge porodice i pojedinci. Cveće u slavu komandanta Prve armije u proboju Solunskog fronta položeno je i na spomen-česmu u njegovom rodnom selu Miševići.

Predsednik opštine Radosav Vasiljević je rekao da je posebno osećanje zadovoljstva što je ovakav vojnik, vojskovođa, ratnik i čovek rođen u ovim krajevima.

„Bio je prvi u rangu u vojnoj akademiji, osposobljen za artiljerijskog, pešadijskog i konjičkog oficira. Imao je uspeha u komandovanju na svim nivoima, od čete do armije. U bogatoj vojničkoj karijeri, učestvujući u šest oslobodilačkih ratova vojvoda Petar Bojović ispisaće najlepšu stranicu srpske istorije, junaštva, časti i obraza. Na njegovu hrabrost posebno ukazuje čiljenica da je on, što je jedinstven primer u Prvom svetskom ratu, kao komandant armije ranjen na bojnom polju. Pravi komandant ide ispred svoje vojske, a ne iza nje“, naglasio je Radosav Vasiljević.

Na svečanosti na Trgu uručene su Spomenice Republičkog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine iz Beograda, koje se dodeljuju povodom godišnjica Velikog rata.

Foto: Zlatar info

Dobili su ih kustos i muzejski savetnik Narodnog muzeja Radivoje Bojović iz Čačka za poseban doprinos u sabiranju, proučavanju i prezentaciji istorijske građe o životnom i ratničkom putu vojvode Petra Bojovića, publicista iz Užica Boško Kopunović za pregalaštvo i istraživački rad prošlosti javorskog kraja i rukovodilac Odeljenja za ekonomski razvoj opštine Nova Varoš Marijana Đokić za podršku inicijativama Udruženja potomaka ratnika i angažovanje u realizaciji programa oduživanja duga precima.

U okviru obeležavanja godišnjice u Domu kulture Jovan Tomić otvorena je izložba „Velike nade majke Rade“, autora Indire Genždić posvećena majci Petra Bojovića.

PP media/Zlatar info/RTS

You may also like...