Obeleženo 125 godina turizma na Zlatiboru

ZLATIBOR –  Svečanom akademijom sinoć je obeleženo 125 godina od početka organizovanog turizma na Zlatiboru, od dana kada je prvi put na ovoj planini 20. avgusta 1893. godine boravio kralj Aleksandar Obrenović i proglasio je vazdušnom banjom.

„Zlatibor je svakako jedna od najprioritetnijih turističkih destinacija u Srbiji, jer je po broju noćenja koje generiše godišnje, odmah nakon Beograda, sa više od 60 odsto ostvarenih noćenja domaćih turista. Zlatibor je sa zaokruženom i sadržajnom ponudom za savremenog turistu značajan za imidž Srbije kao turističke destinacije“, rekla je direktorka TO Srbije Marija Labović.

Foto: Zlatibotpress

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da mu je čast što je na čelu jedne male lokalne samouprave kada slavi ovako značajan jubilej, što je prilika da se zahvali onim ljudima koji su učinili da Zlatibor postane ovo što danas jeste.

„Mi smo u nekoliko poslednjih godina dali skroman doprinos da Zlatibor dostigne svetske turističke standarde i brojke, ali to ne bi mogli bez naših predaka, a naravno ni bez naših poznatih i priznatih ljudi, akademika, profesora, doktora, pesnika i sportista koji su učinili da Zlatibor kao brend bude danas poznat u svetu“, istakao je Stamatović.

Foto: Zlatiborpress

Direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović naveo je da Zlatibor iz godine u godinu obara rekorde po broju posećenosti.

„Navikli smo da turiste koji dolaze ovde godinama unazad obradujemo nekim novim sadržajem, novim uređenim mikrolokalitetom, nekom novom manifestacijom… Tako će biti i u vremenima koja dolaze“, obećao je Živanović.

Na sednici su dodeljena priznanja „prvim vizionarima“, nekima od njih i posthumno, koji su iscrtavali mapu današnjeg Zlatibora: Ljubiši R. Đeniću, bibliotekaru i kustosu, doktoru Đorđu Glišiću, osnivaču lečilišta Čigota i Pantu Mijailoviću, idejnom tvorcu i graditelju hotela Palisad.

Foto; Zlatiborpress

Udruženje hotelijera i restoratera Srbije HORES dodelilo je plakete zaslužnima za razvoj hotelske industrije Turističkoj organizaciji Zlatibor i direktoru A grupe Miroljubu Aleksiću.

Tokom svečanosti je prikazan film o razvoju turizma na Zlatiboru i otvorena je izložba starih fotografija „Svetlopisom kroz prvu vazdušnu banju“ autora Snežane Đenić.

You may also like...