Obeležena godišnjica otmice u Štpcima (video)

PRIJEPOLJE – Komemoracijom i prijemom za porodice žrtava u Prijepolju je obeležena 24. godišnjica od otmice i likvidacije devetnaest putnika nesrpske nacionalnosti u železničkoj stanici Štrpci .Nakon toga predstavnici lokalne samouprave i članovi porodica položili su vence na spomen kompleksu u Šarapovu izgrađenom 2009 godine. Otmica u Štrpcima naziv je za zločin koji su počinili pripadnici srpskih paravojnih snaga pod vodstvom Milana Lukića, kada su iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar broj 671 oteli i kasnije ubili 20 putnika.

Posmrtni ostatci četvorice nastradalih pronađeni su u jezeru Perućac, dok se za ostalim putnicima traga. Članovi porodica uz bol i suze ističu da se za 24. godine za njih ništa nije promenilo i da najviše boli što njihovi najmiliji još uvek nemaju mezar.

– Dvadesetčetiri godine je mnogo dug period, porodice su očekivale da se ovaj slučaj ranije reši i da se pronađu posmrtni ostatci svih nastradalih. Rane su još uvek sveže kao da je juče sve bilo – kaže Nail Kajević brat ubijenog Nijazije.

Od 2009. godine odlukom Skupštine opštine Prijepolje izgrađen je spomen kompleks za 9 žrtava, meštana Prijepolja otetih iz voza u Štrpcima. Prvi čovek opštine na Limu Dragoljub Zindović kazao je da opština čini sve što je u njenoj nadležnosti kako bi se pronašli posmrtni ostatci svih ubijenih.
– Svake godine lokalna samouprava uručuje skromna materijalna sredstva članovima porodica ubijenih. Takođe iniciramo sastanke kod svih nadležnih državnih organa kako bi pokušali pronaći tela žrtava ubijenih – istakao je predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović.

Vence na spomen kompleks u Šarampovu pored predstavnika porodica ubijenih i ovdašnje lokalne samouprave položila je i delegacija grada Novog Pazara kao i nevladine organizacije “Žene u crnom” i delegacija Bošnjačkog nacionalnog veća.
– Godinama unazad dolazimo ovde da izrazimo solidarnost sa porodicama ubijenih.Ovo nikako ne sme da se ispolitizuje, treba da se svi zalažemo da se porodicama reši status te da se proglase civilnim žrtvama rata – kaže pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Mirsad Jusufović.

Na belom mermernom kamenu u obliku tradicionalnog muslimanskog nadgrobnog spomenika nišana, ispisana je poruka „Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti“.
PP Media

You may also like...