Obeležena 81.godišnjica eksplozije u Fabrici oružja i municije (VIDEO)

UŽICE-Narodni muzej Užice i grad Užice, odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomenik žrtvama eksplozije, obeležili su 81. godišnjicu eksplozije u Fabrici oružja i municije Užice, u kojoj je živote izgubilo oko 120 ljudi, radnika fabrike i građana. Parastos poginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve .

foto.zoomue

Po ulasku partizanskih snaga u Užice, 24. septembra 1941. god. organizovana je proizvodnja u predratnoj Fabrici oružja i municije u Krčagovu. U tom periodu, bila je to jedina fabrika u okupiranom delu Evrope gde se proizvodilo oružje za borbu protiv fašizma.Mašine jednog dela municijskog odeljenja i alatnica smeštene su u podzemne prostorije izgrađene neposredno pred početak Drugog svetskog rata za potrebe trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije.

Fabrika oružja i municije radila je do 22. novembra 1941. kada se dogodila tragična eksplozija u kojoj je izginula čitava smena radnika i civila zatečenih u skloništu.

„Nikada ne smemo zaboraviti žrtve eksplozije u trezorima.Dugujemo im sećanje i poštovanje u ime njihovih otetih života,snova i nade da će dočekati dane mire i potpune slobode u svom gradu“ ,istakao je član Gradskog veća Ratko Trmčić.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.