Obeležena 81.godišnjica bitke na Kadinjači (VIDEO)

KADINJAČA  – Povodom obeležavanja 81. godišnjice bitke na Kadinjači, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Nikola Selaković, u ime Vlade Srbije, predvodio je  državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kompleksa „Kadinjača“ kod Užica.

“Ovde su naši preci dali živote za svoju zemlju I poručili,kao mnogo puta u svojoj istoriji,da je samo život u slobodi dostojan življenja.Na Kadinjači još jednom potvrđujemo das mo antifašistički narod ,koji ustaje protiv ideologija mržnje I zla.Ostali smo dosledni da ne damo svoje.Zato je Kadinjača bila I ostala jedan od simbola našeg nacionalnog karaktera.Sloboda je naš uslov postojanja ,a mir ono za šta smo se uvek borili”,poručio je ministar Selaković na Kadinjači.

Organizator državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa gradom Užicem i Narodnim muzejom u Užicu.

“Užice je ponosno na Radnički bataljon I 67 dana Užičke republike .Danas se poklanjamo njihovim senama i poručujemo da nikada neće biti zaboravljeni “,naglasila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojevicvh.

Memorijalni kompleks na Kadinjači kod Užica svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona, kojim je komandovao Andrija Đurović, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete 2. Šumadijskog odreda, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika.

Na brdu Kadinjača kod Užica  29.novembra 1941. godine u Drugom svetskom ratu izginuo je Radnički bataljon štiteći glavninu partizanskih snaga. Nemačke jedinice su, uz podršku avijacije, prešle Kadinjaču tek posle pogibije 180 partizana . Bio je to kraj Užičke republike, osnovane krajem septembra 1941, prve slobodne teritorije u okupiranoj Evropi.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.