Obeležena 80-godišnjica od oslobođenja Užica (VIDEO)

UŽICE – Polaganjem venaca na Partizanskom groblju na Dovarju i svečanom ceremonijom na platou Narodnog muzeja Užice obeležena su dva značajna jubileja, 80-godišnjica Ustanka naroda Srbije i 80-godišnjica stvaranja Užičke republike posle prvog oslobođenja Užica 1941. godine.

U ime grada Užica obeležavanju dva značajna datuma prisustvovala je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima. Kako je istakla 24. septembar je dan početka slavnih 67 dana slobode, otpora fašizmu, zlu koje je stiglo do gotovo svakog kućnog praga i pretilo da slomi svako suprostavljanje njegovoj nerazumnoj želji da zavlada svetom.

„U suočavanju sa takvom opasnošću Užičani su pokazali veliku hrabrost i suprostavili se nadmoćnijem neprijatelju, snagom koju imaš samo ako nemaš izbora. Izbora nije bilo. Branili su svoj grad, svoje porodice, svoje živote sa žarom onih koji više ništa nemaju da izgube. Život bez slobode za njih nije imao smisla“, rekla je gradonačelnica.

Danas pokazujemo poštovanje našim hrabrim precima koji su platili visoku cenu i podneli najveće žrtve  u borbi za oslobođenje i podstakli na otpor sve one koji se nisu odricali sna o pobedi nad fašizmom. Svojim heorizmom i nepokolebljivošću ostavili su nam u amanet obavezu da ih se sećamo i nezaboravom pokažemo koliko cenimo njihovu žrtvu”, dodala je gradonačelnica.


„Užičani, kao i kompletan srpski narod, nikad nisu trpeli ropstvo. Nakon sloma jugoslovenske vojske u otadžbini, 15. aprila u Užičani su branili svoj grad i 118 njih je položilo svoje živote“, rekao je predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Užice Milić Vukić.

Ovom prilikom gradonačelnici Užica dr Jeleni Raković Radivojević uručeno je priznanje SUBNOR-a Srbije “Veliko hvala”.

Vojin Mrđa sekretar SUBNOR-a Užice podsetio je da je užički kraj dao nemerljiv doprinos oslobođanju ovog kraja i cele naše zemlje. Kako je istako mnogi borci položili su živote u sukobima sa okupatorom na prostoru cele bivše države. Među njima je i 230 boraca čiji se posmrtni ostaci nalaze na Partizanskom groblju, od kojih je imenom i prezimenom poznato 176 osoba.

“Svojim herojskim potezima i istrajnom borbom u drugom svetskom ratu ovi rodoljubi su doprineli oslobađanju okupirane teritorije i konačnoj pobedi. Hrabrost ovih boraca zaslužuju poštovanje i večno sećanje. Dužnost svih nas je da sačuvamo i negujemo tradiciju oslobodilačkih ratova da pamtimo i  nikad ne zaboravimo žrtve pale za slobodu. Takođe u obavezi smo da mladim generacijama i naraštajima predočimo vrednosti ideala, za koje su se borili ovi hrabri ljudi koji su u temelje naše slobode ugradili svoje živote”, kaže Mrđa.

„Kada su Nemci hteli da proteraju preko 260 hiljada Slovenaca, nisu uspeli zbog otpora i zato što su ti prognanici prihvaćeni širokim srcem i rukama od naroda Srbije kada su došli ovde u nepoznat kraj“, ističe iz Saveza boraca Slovenije Milan Gorjanac.

Pored delegacije grada Užica i Gradske opštine Sevojno vence su položile i delegacije SUBNOR-a Srbije, Vojske Srbije , Ministarstva unutrašnjih poslova, udruženja i saveza ratnika i potomaka ratnika, preduzeća, ustanova, političkih partija.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.