Obeležena 80.godišnjica bitke na Kadinjači (VIDEO)

KADINJAČA  – Povodom obeležavanja 80. godišnjice bitke na Kadinjači, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Darija Kisić Tepavčević, u ime Vlade Srbije, predvodila je  državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kompleksa „Kadinjača“ kod Užica.

“Narodnooslobodilačka borba je naša je prošlost,istorija  I važan deo našeg identiteta.Poštujući herojsku prošlost gradimo prosperitetnu budućnost I samo tako možemo da radimo.Dostojni svojih hrabrih predaka treba još istrajnije da se borimo za našu Srbiju,da gradimo zemlju ravnopravnih I ponosnih građana.Time ćemo na najbolji način ostvariti istorijsko yaveštanje naših slavnih predaka,pobednika u Drugom svetskom ratu.Pozivam vas da nikada ne zaboravimo njihov podvig I njihovu žrtvu.Da ostanemo privrženi njihovim idealima slobode,nezavisnosti I ravnopravnosti na temeljima napredne,snažne I ekonomski jake Srbije”,poručila je ministarka Kisić Tepavčević na Kadinjači.

Pored ministarke, vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradonačelnica rada Užica Jelena Raković Radivojević, predstavnici SUBNOR-a Srbije, predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Predsednik SUBNOR-a  Vidosav Kovačević istakao je da je ove godine širom Srbije obeleženo 80 godina ustanka u Srbiji i Jugoslaviji pod sloganom “Da rata vise ne bude”.

“Srpski narod je rekao istorijsko ne nacizmu i fašizmu i jako stradao u narodnooslobodilačkom,a ne građanskom ,ratu,ali je stao u redove pobednika.Njima dugujemo slobodu i neka im je večna slava i hvala”,istakao je Kovačević.

Organizator državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa gradom Užicem i Narodnim muzejom u Užicu.

“Užice je ponosno na Radnički bataljon i 67 dana Užičke republike .danas se poklanjamo njihovim senama i poručujemo da nikada neće biti zaboravljeni „,naglasila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Memorijalni kompleks na Kadinjači kod Užica svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona, kojim je komandovao Andrija Đurović, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete 2. Šumadijskog odreda, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika.

Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine. Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.

Spomen-kompleks „Kadinjača“ kod Užica obnovljen je tokom 2011. godine sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Sam kompleks predstavlja složenu arhitektonsko-muzeološku celinu koji čini niz segmenata građenih u periodu između 1952. i 1979. godine.

U prvoj fazi, godine 1952. na Kadinjači je podignut spomenik piramidalnog oblika pod kojim se nalazi kosturnica u kojoj počivaju posmrtni ostaci pripadnika Radničkog bataljona stradalih tokom bitke.

Znatno proširenje i obogaćenje kompleks je doživeo 1979. godine kada je, po projektu čiji su autori vajar Miodrag Živković i arhitekta Aleksandar Đokić, okončano njegovo uređenje čime je dobio današnji izgled.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.