Obeležena 80.godišnjica bitke na Kadinjači (VIDEO)

KADINJAČA  – Povodom obeležavanja 80. godišnjice bitke na Kadinjači, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Darija Kisić Tepavčević, u ime Vlade Srbije, predvodila je  državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kompleksa „Kadinjača“ kod Užica.

“Narodnooslobodilačka borba je naša je prošlost,istorija  I važan deo našeg identiteta.Poštujući herojsku prošlost gradimo prosperitetnu budućnost I samo tako možemo da radimo.Dostojni svojih hrabrih predaka treba još istrajnije da se borimo za našu Srbiju,da gradimo zemlju ravnopravnih I ponosnih građana.Time ćemo na najbolji način ostvariti istorijsko yaveštanje naših slavnih predaka,pobednika u Drugom svetskom ratu.Pozivam vas da nikada ne zaboravimo njihov podvig I njihovu žrtvu.Da ostanemo privrženi njihovim idealima slobode,nezavisnosti I ravnopravnosti na temeljima napredne,snažne I ekonomski jake Srbije”,poručila je ministarka Kisić Tepavčević na Kadinjači.

Pored ministarke, vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradonačelnica rada Užica Jelena Raković Radivojević, predstavnici SUBNOR-a Srbije, predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Predsednik SUBNOR-a  Vidosav Kovačević istakao je da je ove godine širom Srbije obeleženo 80 godina ustanka u Srbiji i Jugoslaviji pod sloganom “Da rata vise ne bude”.

“Srpski narod je rekao istorijsko ne nacizmu i fašizmu i jako stradao u narodnooslobodilačkom,a ne građanskom ,ratu,ali je stao u redove pobednika.Njima dugujemo slobodu i neka im je večna slava i hvala”,istakao je Kovačević.

Organizator državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa gradom Užicem i Narodnim muzejom u Užicu.

“Užice je ponosno na Radnički bataljon i 67 dana Užičke republike .danas se poklanjamo njihovim senama i poručujemo da nikada neće biti zaboravljeni „,naglasila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Memorijalni kompleks na Kadinjači kod Užica svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona, kojim je komandovao Andrija Đurović, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete 2. Šumadijskog odreda, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika.

Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine. Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.

Spomen-kompleks „Kadinjača“ kod Užica obnovljen je tokom 2011. godine sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Sam kompleks predstavlja složenu arhitektonsko-muzeološku celinu koji čini niz segmenata građenih u periodu između 1952. i 1979. godine.

U prvoj fazi, godine 1952. na Kadinjači je podignut spomenik piramidalnog oblika pod kojim se nalazi kosturnica u kojoj počivaju posmrtni ostaci pripadnika Radničkog bataljona stradalih tokom bitke.

Znatno proširenje i obogaćenje kompleks je doživeo 1979. godine kada je, po projektu čiji su autori vajar Miodrag Živković i arhitekta Aleksandar Đokić, okončano njegovo uređenje čime je dobio današnji izgled.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.