Obeležena 74.godišnjica bitke na Kadinjači (video)

KADINJAČA-Služenjem parastosa i polaganjem venacac  na Kadinjači je obeležena 74.godišnjica bitke u kojoj je 29.novembra 1941.godine izginuo ceo Radnički bataljon braneći Užičku republiku .

kadinjaca3Parastos izginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve ,a poštu herojima Kadinjače polaganjem venaca odali su delegacije  Vlade Srbije, Generalštaba Vojske Srbije , SUBNOR-a,grada Užica i potomaka.

Ispred Vlade Republike Srbije na centralnoj državnoj ceremoniji u spomen kompleksu Kadinjača govorio je pomoćnik ministra za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna  pitanja Milan Popović koji je  istakao da je Srbija ponosna na svoju antifašističku prošlost .

“Heroji Kadinjače su svesno dali svoje živote boreći se protiv fašizma.Zahvaljujući njihovim slobodarskim senima Srbija dokazuje da je uvek bila na pravoj strani,na strani pobednika.To je put koga se Srbija i danas drži i ne dozvoljava da je u tome bilo ko pokoleba.To je antifašistički put očuvanja mira,slobode i demokratije”,poručio je Popović.

 

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je na ratna stradanja Radničkog bataljona prilikom odbrane Užičke republike i istakao da se Užice sa ponosom seća heroja Kadinjače.

 

“Ponosni smo na 67 dana Užičke republike,koja je bila velika podrška jačanju antifašističkog fronta u Evropi.Oni koji su žrtvovali živote na Kadinjači zaslužuju naše najveće poštovanje.Borci Radničkog bataljona su imali hrabrost da brane svoje ideale i uverenje da je u ime budućih generacija ispravno žrtvovati sopstveni život”,istakao je Petković.

 U umetničkom programu učestvovali su glumci pozorišta iz Užica .

 

 Centralnu ceremoniju obeležavanja 74. godišnjice bitke na Kadinjači organoizovali su  Vlada Republike Srbije ,Republički odbor SUBNOR-a Srbije i grad Užice.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.