Obeležena 101. godišnjica oslobađanja Užica u Prvom svetskom ratu

UŽICE – Polaganjem venaca i pomenom u porti crkve Svetog Đorđa obeležena je 101. godišnjica konačnog oslobađanja Užica 1918. godine.

Venci i cveće položeni su na spomen-ploče poginulih Užičana u ratovima od 1912. do 1918. godine, kao i na spomen biste majora Koste Todorovića, pukovnika Dušana Purića, ratnog slikara Mihaila Milovanovića, Dimitrija Tucovića i na spomenike 1300 kaplara i Velika pobede.

Miljka Pilčević, predsednikca Udruženja potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“

Predsednica Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” Miljka Pilčević podsetila je da nije bilo nijedne značajnije bitke u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu u kojima nije bilo boraca iz užičkog kraja, a da ih je stradalo 16.113.

„Preci nam poručuju da se sloboda ne podrazumeva. Ona se u mukama rađa i sa žrtvama održava. Sloboda nije sve, ali bez slobode sve drugo je ništa“, kazala je Pilčević.

Vence na spomen ploču položile su delegacije Republičkog odbora potomaka ratnika 1912-1920, Gradskog odbora potomaka ratnika 1804-1928 „Major Kosta Todorović“, Regionalnog odbora Zapadne Srbije, Ivanjice, Valjeva, Ljubovije, Kosjerića, grada Užica, opštine Sevojno, Društvo istoričara Užica, delegacije vojnih penzionera, veterana i invalida ratova od 1990. do 1999. godine, UBNOR-a Užice, opštinskog odbora boraca oslobodilačkih ratova Sevojno, Klub 3 Užice, Udruženja penzionera Užica i delegecije gradskih odobra PUPS-a i SPS-a.

You may also like...