Obeležen Međunarodni dan porodice

UŽICE – Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice, u saradnji sa partnerskom organizacijom Udruženjem distrofičara Zlatiborskog okruga Užice, obeležilo je Međunarodni dan porodice u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Programska aktivnost pod nazivom “Briga za našu decu” podržana je od strane Ministarstva za rad i socijalna pitanja kao i grada Užica preko redovnog programa za finansiranje organizacija osoba sa invaliditetom.

Cilj realizacije ove aktivnosti je skretanje pažnje javnosti na trenutnu situaciju u našem društvu kada je u pitanju podrška porodicama osoba sa invaliditetom i potreba očuvanja porodice kao osnova svakog društva. Prema rečima Ane Đokić iz Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice ovo je jedan od načina da se predoče sve one stavari koje grad Užice radi u svrhu pomoći i podrške kako osobama sa invaliditetom tako i njihovim porodicama.

“Usluge socijalne zaštite su veoma bitne kako za naše članove tako i da za druge osobe sa invaliditetom i njihove porodice, tu je i finansijska podrška koju grad pruža u svrhu pomoći pri lečenju, odlazak u banje i različite druge oblike zdravstvene zaštite. Grad Užice preko svojih javnih preduzeća, ustanova učestvuje u podršci za svakodnevno funkcionisanju osoba sa invaliditetom i lakšem životu njihovih porodica”.

Foto: grad Užice

Osim o vidovima podrške koju grad pruža, razgovaralo se i o psihološkoj podršci, uslugama socijalne zaštite ali i veoma bitnom segmentu za mnoge porodice, a to je produženo roditeljsko pravo za punoletne osobe sa invaliditetom.

Dragana Lazić, majka deteta sa invaliditetom, istakla je ovom prilikom da je zadovoljna podrškom od strane grada i uslugama koje su im dostupne ali i da je potrebno i dalje raditi na unapređenju uslova za što kvalitetniji život osoba sa invaliditetom.

“Najveći problem sa kojim se suočavamo je nepristupačnost, sve je u stepenicama, mnogo deca ostaju isključeno iz školovanja, jer to predstavlja fizički napor kako za njih tako i za roditelje.”

Ipak, dodaje od ogromnog su značaja stipendija za školovanje, pomoć prilikom upisa u srednju školu, podrška kroz uslugu ličnog pratioca.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.