Obeležen Dana borca (VIDEO)

UŽICE – Povodom 4. jula Dana borcaili “praznika ustanka naroda Jugoslavije”, u znak sećanja na dan kada je 1941.godine doneta odluka o podizanju oružanog ustanka na Partizanskom groblju u Užicu položeni su venci.

Dan borca 4.jul
Foto: ZooMUE

Danas se sećamo i obeležavamo još jedan važan datum u našoj istoriji sa željom da odamo počast svim stradalim borcima i pošaljemo poruku da nismo i nikada nećemo zabroaviti njihovu žrtvu, rekao je član Gradskog veća Užica Dragoljub Stojadinović.

“Dan borca koji je nazivan i praznik ustanka naroda Jugoslavije, obeležavamo u znak sećanja na sednicu Politbiroa CK KP Jugoslavije, održane 4.jula 1941.godine u Beogradu, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Odluka koju su tada doneli, toliko je važna da je se danas 83 godine kasnije sećamo i uvažavamo jer nam je omogućila da živimo u slobodi, da se danas u miru i stabilnosti borimo znanjem, umećem i radom. Upravo to je ono za šta su se naši preci borili i mi tu slobodu moramo da čuvamo i branimo. Slava svim borcima koji ovde počivaju”, rekao je Stojadinović.

Na Partizanskom groblju su se danas okupili svi oni koji poštuju ljude čijim senama i kostima su došli da se poklone, rekao je bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, ali da nedostaju predstavnici crkve.

“Slavna je naša istorija i retko je naći primere u svetu da jedna zemlja nije bila agresor, da nikada nije nasrtala i tlačila druge, a da je svoje tako branila, po svaku cenu.Prošli vek je bio vek velike borbe za slobodu u tri rata, protiv najmoćnijih osvajača, višestruko snažnijih i ekonomski i vojno.  Naša istorija je istorija stradanja za slobodu, u ratovima koje smo vodili, a nismo ih hteli i nismo iz izazvali. Naša sloboda stvarana je krvlju naših predaka. Danas obeležavamo dan kada smo krenuli u antifašističku borbu, opet za slobodu, za čast i dostojanstvo, na strani pravdoljubivog sveta, kakvi i sami jesmo”, rekao je genral Diković.

Vence na Partizanskom groblju položili su predstavnici Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, SUBNOR-a, organizacija i porodica potomaka.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.