Obeležen Dan žena (VIDEO)

UŽICE-Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada u saradnji sa Ženskim centrom organizovao je  povodom Dana žena  tribinu o istaknutoj feministkinji  Sonji Drljević,koja je doprinela stvaranju ženskih organizacija u Zlatiborskom okrugu.

Po rećima Rade Gujaničić iz Žernskog centra 8.mart je prilika da se setimo svih boraca za ženska prava.

„Naše današnje aktivnosti su deo ženske istorije borbe za prava vezana za poliožaj žena.   Ženski centar Užice je za dve i po godine rada SOS telefona pokrenuo 23 parnična postupka za ostvarivanje zaštite od nasilja u porodici; pet krivičnih postupaka, osam izvršnih postupaka , podneo osam žalbi Apelacionom sudu, dva prigovora Višem sudu  i podneo 17 podnesaka institucijama „,kaže Gujaničić.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Natalija Vasilić navodi da je u Užicu usvojen Akcioni plan,ali da postoji problem diskriminacije žena u ruralnim područjima.

„Slede nam izbori u mesnim zajednicama i trudićemo se da nastavimo politiku koju smo vodili na  prethodnim izborima ,a koja se odnosi na povećanje broja žena koje će biti aktivne u radu mesnih zajednica.A jedan od ključnih zadataka je formiranje Sigurne kuće u Užicu“,rekla je Vasilić.

Podršku inicijativi Udruženih žena Zlatiborskog okruga za izgradnju sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja je potpisom pružilo 2 500 građana Zlatiborskog okruga. Sakupljeni potpisi sa pismom biće upućeni ministru Ministartva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Međunarodni dan žena, 8. mart ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira. Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.

You may also like...