Obeležavanje 90 godina novinarstva u Prijepolju

PRIJEPOLJE – Povodom jubileja novinarstva Muzej u Prijepolju priprema muldimedijalnu izložbu. Postavka će kroz izložene primerke novina, tekstove, fotografije, audio i tv priloge i brojna artefakta – stare pisaće mašine i radio aparati, lični predmeti novinara… (po)svedočiti o sadržajnoj istoriji prijepoljskog novinarstva. Pojedini eksponati sa izložbe naći će mesto u stalnoj postavci prijepoljskog muzeja.

Izložba koja  prati prijepoljsko novinarstvo na putu dugom 90 godina – od Žugića livade do muzejske postavke, biće otvorena 1. februara 2022, na dan kada je 1932. iz štampe izašao prvi broj „Sandžaka“. Osnivač, vlasnik i urednik lista Milivoje Žugić (1905-1972) prodao je očevu livadu da bi štampao novine. Tada je u Prijepolju bilo svega 17 odsto pismenog stanovništva. Uz obeležavanje jubileja novinarstva izložbom će biti obeleženo i pola veka od smrti Milivoja Žugića, utemeljivača štampe u Polimlju i dugogodišnjeg dopisnika „Politike“ – između dva svetska rata iz Cetinja, a posle Drugog svetskog rata iz Sarajeva.

foto.zoomue

Tradiciju Žugićevog „Sandžaka“ nastavio je list „Glas Polimlja“ čiji prvi broj je u Prijepolju izašao 1. marta 1952. List je  promenio ime u „Polimlje“ godinu dana kasnije. „Polimlje“ se i danas svakog petka pojavljuje na kioscima približavajući se jubilarnom, 3000. broju.

U okviru programa obeležavanja 90 godina novinarstva u Prijepolju biće promovisana i knjiga izabranih intervjua autora izložbe, novinara Milana R. Cmiljanovića. Oni su govorili za Polimlje – Štampu bez zuba svi ujedaju.

Projekat obeležavanja jubileja novinarstva u Prijepolju  finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

PP Media

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.