Obeležavanje 60 godina rada (video)

UŽICE – Veliki je broj mladih u Srbiji, koji radeći u kulturno – umetničkim društvima, trudi se da sačuva našu narodnu tradiciju od zaborava. U našoj zemlji postoji veliki broj folklonrih ansambala, a među onima koji su u samom vrhu je i Kulturno umetničko društvo “Sevojno” iz Užica. Oni su ove godine obeležili značajan jubilej – 60 godina postojanja.

Godine predanog rada, probe na kojima se uporno radilo, koncerti u zemlji I inostranstvu, brojne nagrade, obeležile su protekli period u postojanju KUD-a Sevojno. I danas vredno vežbaju svi, od najmlađih do onih najstarijih – veterana.
Vredno se radilo i uoči svečanog koncerta, kojim je obeležen značajan jubilej. Ovakvi datumi samo su dodatni motiv i razlog za još veću odgovornost.

Igrama iz okoline Beograda, Dimitrovgrada, Igrama Vranjske svite, Vlaškim igrama, ali i drugim koreografijama, predstavili su naradnu tradiciju, ovog puta publici u Užicu. Kao svojevrsni kulturni ambasadori naše zemlje, to su činili i proteklih godina, na koncertima i van granica Srbije.
Kuluturno umetničko društvo su, pre 60 godina osnovale dve Valjaonice – bakra i aluminijuma, koje su i danas uz ovaj ansambl. Od tada do danas kroz društvo su prošle hiljade mladih ljudi. Njihov rad nagrađen je brojnim priznanjima, a među najznačajnijim je Zlatna plaketa Saveza amatera Srbije, 2010. godine.
Ono što je srpska tradicija, predstavili su u skoro svim zemljama Evrope, ali i na drugim kontinetima. Ove godine nastupali su i pred publikom u Švajcarskoj, Bugarskoj i Turskoj.
KUD Sevojno,povodom jubileja, priredio je publici i izložbu fotografija, na kojima su prikazane narodne nošnje iz svih krajeva Srbije, koje su deo folklornog bogatstva koje čuva ovo društvo.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.