Obeležavanje 60 godina rada (video)

UŽICE – Veliki je broj mladih u Srbiji, koji radeći u kulturno – umetničkim društvima, trudi se da sačuva našu narodnu tradiciju od zaborava. U našoj zemlji postoji veliki broj folklonrih ansambala, a među onima koji su u samom vrhu je i Kulturno umetničko društvo “Sevojno” iz Užica. Oni su ove godine obeležili značajan jubilej – 60 godina postojanja.

Godine predanog rada, probe na kojima se uporno radilo, koncerti u zemlji I inostranstvu, brojne nagrade, obeležile su protekli period u postojanju KUD-a Sevojno. I danas vredno vežbaju svi, od najmlađih do onih najstarijih – veterana.
Vredno se radilo i uoči svečanog koncerta, kojim je obeležen značajan jubilej. Ovakvi datumi samo su dodatni motiv i razlog za još veću odgovornost.

Igrama iz okoline Beograda, Dimitrovgrada, Igrama Vranjske svite, Vlaškim igrama, ali i drugim koreografijama, predstavili su naradnu tradiciju, ovog puta publici u Užicu. Kao svojevrsni kulturni ambasadori naše zemlje, to su činili i proteklih godina, na koncertima i van granica Srbije.
Kuluturno umetničko društvo su, pre 60 godina osnovale dve Valjaonice – bakra i aluminijuma, koje su i danas uz ovaj ansambl. Od tada do danas kroz društvo su prošle hiljade mladih ljudi. Njihov rad nagrađen je brojnim priznanjima, a među najznačajnijim je Zlatna plaketa Saveza amatera Srbije, 2010. godine.
Ono što je srpska tradicija, predstavili su u skoro svim zemljama Evrope, ali i na drugim kontinetima. Ove godine nastupali su i pred publikom u Švajcarskoj, Bugarskoj i Turskoj.
KUD Sevojno,povodom jubileja, priredio je publici i izložbu fotografija, na kojima su prikazane narodne nošnje iz svih krajeva Srbije, koje su deo folklornog bogatstva koje čuva ovo društvo.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.