Nušićijada uvrštena među najbolje festivale Evrope

IVANJICA-Program Evropske komisije “Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE) koji je inicirala Evropska asocijacija festivala (EFA), a koji za cilj ima stvaranje Evropske platforme festivala, uvrstio je Nušićijadu u najbolje evropske festivale i dodelio joj EFFE obeležje za 2015. i 2016. godinu. 

 

Ovim je Nušićijada svrstana u prvu generaciju festivala sa ovim priznanjem, zajedno sa 761 festivalom iz 31 evropske zemlje, među kojima se nalazi još 21 renomirani festival iz Srbije.
Festivali kojima je ovo obeležje kvaliteta dodeljeno odabrani su na konkursu raspisanom 2014. godine na koji je stiglo na stotine prijava, a rezultati konkursa objavljeni su 20. maja 2015. Kriterijumi kojima se vodila međunarodna komisija sastavljena od stručnjaka iz ove oblasti obuhvatili su tri grupe: posvećenost umetnosti, uključenost zajednice i međunarodni i globalni profil. Zahvaljujući ovoj inicijativi, poznati svetski festivali i mali festivali koji se tek afirmišu dobili su priliku da stanu rame uz rame, deleći kvalitet kao zajedničku kategoriju.
„Veoma nam je drago što dobitnici EFFE obeležja, koji se izdvajaju po svom umetničkom kvalitetu, imaju uticaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou i predstavljaju širok spektar žanrova i aktivnosti svojoj publici“, rekao je predsednik međunarodne komisije, direktor lozanskog Vidi teatra i bivši direktor Avinjonskog festivala, Vensan Bodrlijer.
Festivali uvršteni u grupu EFFE festivala biće predstavljeni u štampanom i elektronskom izdanju Vodiča kroz festivale Evrope 2015-2016. koji će biti objavjen tokom leta, dok će zvanična dodela priznanja biti organizovana u septembru. Na ovaj način, evropska festivalska zajednica biće daleko bolje povezana kako međusobno, tako i sa svojom publikom.
„Okupljanje ovakve jedinstvene zajednice predstavlja pravi dar za evropsku kulturu i njeno bogatstvo koje živi upravo kroz festivale“, kazao je Darko Brlek, predsednik Evropske asocijacije festivala.
Značaj ovakvog priznanja za Nušićijadu i Ivanjicu je jako veliki, a njeni organizatori su srećni i ponosni na svoje rezultate.
„Nakon pet godina, došlo nam je ovo veliko međunarodno priznanje. Za nas je ono potvrda pravog kursa na kom se festival nalazi, potvrda njegove vrednosti koja prevazilazi lokalni i nacionalni nivo, ali prava nagrada za veliki trud i nastojanje da naš festival održimo na visokom umetničkom nivou, iznesemo na globalni plan, ali i zadržimo u zajednici. Želimo i da se zahvalimo svima onima koji su Nušićijadu učinili ovim što ona danas jeste“, kaže Vera Jovanović, koordinatorka festivala Nušićijada.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.