NP Užice „Svedobro“(VIDEO)

 UŽICE – Pretposlednje večeri 22.JPF nastupilo je Narodno pozorište Užice sa predstavom „Svedobro“.Domaća publika je užičku predstavu ocenila sa 4,66.

Osnovne teme komada su društveno licemerje, strah od promene, neostvarena ljubav, materinstvo , patriotizam i rodoljublje, moralnost ,usamljenost. Predstava je bazirana na svođenje životnog balansa sredovečnih ljudi i pokušaj traženja razloga da nastave dalje .

„Komad je priča o samoći i dilemama koje svi imamo.Otići ili ostati,ne samo u inostranstvo,već i u osamu,rijaliti ili zanemeti.Svako ima svoje načine da pobegne iz sveta koji mu ne odgovara“,kaže pisac teksta Stevan Vraneš.

Radnja je bazirana na tri ženska lika, dve vršnjakinje u srednjim godinama i dosta mlađu Niku, starletu koja se zbog otpužbe za prostituciju iz Beograda vraća u rodno selo Svedobro.U predstavi  igraju  Tanja Jovanović, Biljana ZdravkovićTijana Karajičić, Igor Borojević i Branislav Ljubičić. Muziku je komponovala Ana Ćurčin, scenograf je Marijana Zorzić Petrović a kostime je izradila Snežana Kovačević.

„Moja Marina je došla do tačke da više nije znala kako dalje ili šta je to dalje.Mislim da se ona zbog toga prepustila prirodi,promenila ishranu i  čitav svet oko sebe.Pokušava tu samoću u sebi da prevaziđe.Tokom predstave otvaraju se bolna mesta njene prošlosti,kada se vidi da ona ipak nije ono što jeste.Svako u sebi ima Marinu,samo je pitanje da li će je probuditi“,kaže Tanja Jovanović.

Jovana,koju tumači Biljana Zdravković, je izgubila sebe, ali tvrdi: „Bolesna sam od srećnog života“.

„Nezadovoljstvo je iznutra tera na neke pogrešne poteze, ona traga za identiteom i suočava se sa prošlošću. Muče je pitanja: šta kad deca odrastu, šta kad nema ljubavi u braku i što ostaješ u braku „, kaže Biljana Zdravković.

22.Jugoslovenski pozorišni festival završava se sutra predstavom Moja ti Ateljea 212.

 

You may also like...